Talita

Keresztény női magazin

Almás béles – monogrammal

alms_pite_rszlet
Mivel az ősz az „almát almával” időszaka, nem árt, ha színesítjük valamivel a sütipalettánkat, például azzal, hogy tésztadomborművel díszítjük az almás bélesünket!

Ezt az ötletet keramikus öcsémtől lestem el, és örülök, hogy az én süteményem mellett nincs ott az övé, mert ő a mestere igazán ennek a műfajnak!

Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű tönköly is)
22,5 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
néhány kanál tejföl
egy csipet só

A töltelékhez:
1,5 kg alma
10 dkg cukor
ízlés szerint fahéj vagy vanília

A töltelék alá:
10 dkg durvára tört dióbél

almk_tnyron

Elkészítés:
Érdemes a töltelékkel kezdeni, mert annak teljesen le kell hűlnie, hogy a linzertésztánk igazán omlós legyen! Ez legalább másfél-két óra addig, amíg nem áll be a hideg!

A megmosott, megtisztított almát lereszeljük, és a cukorral feltesszük főni. Kb. 20 percig főzzük, majd hideg helyre tesszük.

A linzertészta titka, hogy hidegen kell elmorzsolni a feldarabolt vajat/margarint a liszttel. Aztán kerül bele két egész tojás, a csipetnyi só és a tejföl. Jó, ha ezek is hidegek! Annyi tejfölt kell tenni bele, hogy a tészta ne töredezzen, hanem összeálljon a gyúrástól. Természetesen ehhez a kezünket alaposan be kell lisztezni, mert egyébként ragad a tészta!

Ezután a tésztát két nagyobb és egy kisebb gombócra osztjuk. Úgy jó csinálni, hogy a két nagyobb közül az egyik még nagyobb 🙂 legyen a másiknál. Ebből, a legnagyobb gombócból nyújtjuk ki a tészta alsó lapját – szintén alaposan belisztezett deszkán, jó lisztes sodrófával. Értelemszerűen olyan alakúra nyújtom a tésztát, amilyen tepsit, sütőformát használni akarok.

Elegyengetjük a tepsibe az alsó lapot, úgy hogy a szélei egy kicsit az edény oldalára is felfussanak. Megszórjuk a dióval, majd belekanalazzuk és elsimítjuk a teljesen hideg (!) tölteléket. Hintünk rá fahéjat, esetleg vaníliát, majd rákerül a felső lap, amit megszurkálunk villával, hogy sütés közben ne repedezzen meg a tészta, és a széleit lenyomkodjuk.

Majd a harmadik, legkisebb gombóckából ujjnyi átmérőjű hurkákat sodrunk, és olyan mintát kanyarítunk vele a tésztánkra, amilyet csak akarunk. Tejjel vagy felvert tojással megkenjük, hogy szép színe legyen, és a közepesnél melegebb sütőben kb. 50-60 pecig sütjuk.

Az enyém most monogramos lett!

Tippjeim:
Tehetünk a tésztára egy kicsit megcukrozott vagy néhány kanál szilvalekvárral összekevert mákot is az almatöltelék alá! Talán még finomabb lesz!

A sütési idő attól is függ, hogy milyen tepsibe tesszük a tésztát. Teflontepsiben rövidebb, agyag sütőedényben jóval hosszabb a sütés!

Nagyon szép ajándék is lehet egy így feldíszített sütemény!

alms_kzben

 

Kóczián Mária

 

A szerző fotóival

Almás receptjeinkből:

Több nap, mint almatorta

Marika néni almafőzeléke

Alma-banán torta almarózsákkal


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162