Talita

Keresztény női magazin

VasútARTjáró és új szoborpark Balatonalmádiban

balatonalmdi_fiatalok
Vagy tíz éve már, hogy Balatonalmádiban nyaralunk az utószezonban. Évről évre szépül a város. A művészek, akik itt nyaralnak, vagy itt is élnek, az idén ötletes című és kivitelezésű képzőművészeti kiállítással ajándékozták meg a  helyieket és az ide érkezőket a “vasútARTjáróban“. A sétányon pedig szoborpark fogad bennünket.

Három évvel ezelőtt az „On-médiával a megkülönböztetés ellen” elnevezésű újságíróképzésemen a fotós-záridős házi feladatom végére tettem az éppen akkor felújított balatonalmádi vasútállomás aluljárójának fényképét: Balatonalmádi holdfelkelte, a vasúti aluljáróból… De hol itt a Hold? – 1/30 záridővel címmel.

BALMDI2010

S lám, mára az Almádi Képzőművészek fantáziáját is beindította e különleges alagút, két végén a fénnyel!

Tizenhárom helyi, illetve Almádihoz kötődő művész alkotásának másolata került a falakra. A fűzfői nyomdában a képeket olyan műanyaglemezekre másolták, melyek időtállónak bizonyultak. A kiállításhoz az anyagiakat az önkormányzat és a helyi turisztikai egyesület teremtette elő.

balatonalmdi_festmnyek

A „képes aluljáróból” kibukkanva Balaton partja felé boldogságunk tovább fokozódik, hiszen újabb műalkotásokkal találkozunk. Ezek viszont már térbeli kompozíciók. A Leader pályázatok segítségével megvalósított, frissen felavatott Kézfogás Európa Szoborparkban járunk.

A szomjas biciklistákat egy praktikusan szép ivókút fogadja, majd kedves merengő figura csábít minket is távolba nézésre.  A gyönyörű évszázados platánsor következik ezután, mely Isten alkotása, némi emberi szépérzékkel a térbe helyezve. Majd komédiások groteszk karikatúrái s keleti filozófiák szimbólumai jelennek meg.

balatonalmdi_szobor1

A strandhoz vezető út menti parkot változatos burkolatú ösvények hálózzák be,  közöttük sínpár nélküli vasúti talpfák is kanyarognak. Mintha egy megszűnt vasútvonal végére a művészet maga érkezett volna haza, talán mindörökre?

balatonalmdi_talpfk

“Kopogtatás az Ég ajtaján” (Knocking On Heaven’s Door) – hangzik fel az aluljárózenészek előadásában a Guns ’N Roses dala, míg visszafelé is végignézzük újra a VasútArtJáró kiállításának képeit.

Majd együtt várakozunk az egyik kiállító művész cicájával a vonatra, ami talán további ilyen vagy ehhez hasonló állomásokra visz bennünket holnap.

balatonalmdi_cica
Antalffy Yvette
A képek a szerző felvételei. A vasútARTjáró és szoborpark összes képe egy albumból elérhető.


Antalffy Yvette korábbi cikkeiből:

“Érzékenyítő” tánc – kerekesszékkel

Képmeditáció és elmélkedés a fehér bot napján


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162