Talita

Keresztény női magazin

A bor és a kereszténység

bor_ker1“Az ivásnak ugyanaz a törvénye, ami a szerelemnek: bármikor, bárhol, bárhogyan. De itt is, ott is minden körülmény fontos. A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall például kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ugyanilyen ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és a kilátást, és szeret felülről nézni.” ( részlet Hamvas Béla: A bor filozófiája című könyvéből)

A bor a Kaukázusból indulva meghódította a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát, a görög városállamokat, majd a római légiósok egy csoportja elhozta Európába is. Úgy tűnt, hogy már senki nem tehet többet ezért az italért, de tévedtek. Egy új vallás született, a kereszténység, mely idővel a Római Birodalom államvallásává is vált. Az Egyház szárnyai alá vette e nedűt, és segített, hogy meghódítsa az egész világot.

Légy óvatos!

Az újszövetségi Biblia Krisztus vérének nevezi a bort. Ennek ellenére Noé története (Teremtés Könyve 9:21, 19:32-35) óvatosságra inti a hívőket, óvja őket a bor túlzott fogyasztásától.

A bor már a kezdetektől hozzá tartozott a kereszténységhez, és az “isteni nedű” főszerepet kapott a hívők vallásgyakorlatában. A bort mennyei italnak tartották, és az Egyház több szertartásához is használta, elsősorban az Oltáriszentséghez/Úrvacsorához, tehát viszonylag sok borra volt (van) szüksége. A Római Birodalom bukása után az európai bortermelés jelentősen lecsökkent, így az Egyház maga kezdett el bort termelni. Számtalan monostorban folytattak szőlőtermesztést, bortermelést. Évszázadokon keresztül a szerzetesek egy részének fontos tevékenysége volt, hogy újabb és újabb technikákkal fejlesszék a bortermelést.

Részeges férfiak?

A kereszténységnek vannak ágai, amelyek nem állnak ennyire pozitívan a borfogyasztáshoz. Európában például az évszázadok alatt elterjedt a szerzetesekről is, hogy részeges férfiak, akiknek legfontosabb tevékenysége az, hogy bort termeljenek, s ez a nézet zavaróvá vált az egész Egyház számára.

A modern technológiáknak köszönhetően – és a társadalmi igény ösztönzésére – az alkohol gyártása egyszerűbbé és olcsóbbá vált. Ennek következtében a részegség egyre nagyobb társadalmi probléma lett, s a kereszténység rákényszerült, hogy megváltoztassa hozzáállását az alkoholhoz.

 Mértékletesség, önmegtartóztatás és tiltás

A mértékletesség támogatja az alkohol fogyasztását, elsősorban a borét mint Isten ajándékát, de figyelmeztet a veszélyekre. Az önmegtartóztatás is támogatja a borivást, de óva int attól, hogy az egyházi szertartásokon kívül is fogyasszák. A tiltás teljesen elutasítja az alkoholfogyasztást. A mértékletességet tartja leginkább fontosnak az Egyház, de végeredményben a papoktól és a hívőktől függ, hogy melyiket fogadják meg.

A kereszténység szerepe tehát óriási volt abban, hogy a bor elnyerje mai helyét a világban.

Kisgyörgy Eszter

Forrás:

http://www.expertwineclub.com/2011/03/wine-and-religion-christianity/

http://www.christianitytoday.com/ct/2000/april3/30.85.html


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162