Talita

Keresztény női magazin

A spirituális tőkesúly nyomában – A jezsuiták már megint “szigetelnek”!

jezsuita sziget 2015 nyitó 
Ebben az éveben is megrendezi a Párbeszéd Háza a Jezsuita Sziget elnevezésű programsorozatát, amely most a Szerzetesek Évéhez kapcsolódóan az elköteleződés témáját állítja középpontba. Szeptember 25-től október 4-ig várják az érdeklődőket. Pál Feri, Lackfi János, Balczó András mellett nagy örömunkre többek között a Talita szerkesztője, Kóczián Mária is szerepel a programban!

A programfüzetben így ajánlják a Jezsuita Szigetet:

“Idén az elköteleződést állítjuk fókuszba. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi az az egész életen át kitartó igen, ami nem egy múltbeli döntéshez, eskühöz, fogadalomhoz való makacs, megmásíthatatlan ragaszkodás, hanem sokkal inkább életünknek irányt, értékrendet, spirituális tőkesúlyt biztosító vállalkozás. Hisszük, hogy elköteleződés nélkül az élet olyan akadálypálya, ahol csak szamárlétrák és mókuskerekek vannak.”

Események: 

2015. szeptember 18., péntek, 18:00
Bibliai képek
Marsai Ágnes grafikusművész Bibliai képek kiállítása a Jezsuita Sziget és az Ars Sacra Fesztivál közös rendezvénye. A kiállítást 2015. szeptember 18-án este hat órakor megnyitja Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes.

Szeptember 25., péntek, 10:00
A Szív 100 – Szimpózium
A Szív folyóirat alapításának centenáriumi évében sajtótörténeti konferenciát rendez a Jezsuita Kiadó. A lap alapításának nehézségei, betiltása, híres gyermekrovata valamint kapcsolódása a katolikus szociális törekvésekhez is.

Szeptember 25., péntek, 18:00
LelKiállítás a Jezsuita Szigeten
Marsai Ágnes grafikus művész Bibliai képek című tárlatának elcsendesedős, szemlélődő megközelítése Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes vezetésével.

Szeptember 26., szombat, 10:00
Az életalakítás kegyelmi eszközei
Az életalakítás kegyelmi eszközei (a Szent Ignác-i lelkiség életalakító gyakorlatai) – műhely jezsuitákkal és Szent Ignác-i közösségben élőkkel. Jelentkezés szeptember 18-ig a parbeszedhaza@jezsuita.hu címen.

Szeptember 26., szombat, 17:00
Zenés beszélgetés
Zenés beszélgetés Bucz Magor Soma Cro Patria-díjas zeneszerzővel. A beszélgetést Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója vezeti. A program az Ars Sacra Fesztivál és a Jezsuita Sziget közös rendezvénye.

Szeptember 26., szombat, 19:00
Beszélgető sorozat Süveges Gergővel
Süveges Gergő beszélget forró témákról, közéleti vendégekkel.

Szeptember 27., vasárnap, 15:00
Mindszenty terepszemle
Mindszenty József börtönéveinek és Pio atya bilokációjának formálódó emlékhelye. Előadók: Hermann Zsolt szobrászművész és Kovács Gergely okl. posztulátor. Helyszín: a VIII. kerületi Mindszenty tér.

Szeptember 27., vasárnap, 17:00
Küldetés
A PH vendége Balczó András olimpiai és világbajnok öttusázó. Az est keretében levetítik Kósa Ferenc Balczó-portréfilmjét, a Küldetést. A film megtekintése után Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója beszélget Balczó Andrással.

Szeptember 28., hétfő, 18:00
Filmek az elköteleződésről
Első alkalommal, 2015. szeptember 28-án 18 órakor Ruben Östlund, svéd rendező Lavina (2014, 118 perc) című filmjét vetítik. A mozgóképes szatírában versenyre kell az önközpontúság és a bizalom.

Szeptember 29., kedd, 18:00
Az elköteleződés erőforrásai
Lackfi Jánossal, Mihalec Gáborral, Kóczián Máriával, Tereza Worowskával Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója beszélget arról, hogy honnan, kiktől és milyen formában nyerhet támogatást az élethivatás.

Szeptember 30., szerda, 18:00
A hűség mai arcai
A hűség mai arcai, előadás és beszélgetés az Oázis “Beszéljünk róla…” sorozatának keretében. Vendég: Baán Izsák bencés szerzetes, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorból. Jelentkezni az oazisiroda@gmail.com címen lehet szeptember 28-ig.

Október 1., csütörtök, 18:00
Idősek vagyunk, de bírjuk
Kerekasztal-beszélgetés arról, hogy milyen a szép, méltó együttélés idős családtagjainkkal. Moderál: Sándor Viktória, szociális gondozó és ápoló.

Október 2., péntek, 16:00
Nyelvédesanyánk
A Magyar Katolikus Rádió anyanyelvi műsorának élő felvétele. „Én én vagyok magamnak, s neked én te vagyok. S te én vagy…”

Október 2., péntek, 18:00
Zene és elköteleződés
A Jezsuita Roma Szakkollégium diákjainak hangversenye és beszélgetés. A téma: zene – hivatás – elköteleződés – társadalmi felelősségvállalás.

Október 3., szombat, 10:00
Életünk kreatív megtervezése
Workshop Ferenczi Andrea pszichológussal. 20 és 40 év közöttiek jelentkezését várjuk szeptember 25-ig a parbeszedhaza@jezsuita.hu címre.

Október 3., szombat, 17:00
Kaszap spirituális oratórium
A Parastudio és a Párbeszéd Háza közös produkciója egy rövid élet utolsó fél óráját, Kaszap belső kálváriáját próbálja feldolgozni. Az előadás után Sajgó Szabolcs SJ beszélget az alkotókkal.

Október 4., vasárnap, 16:30
Választás, döntés, elköteleződés
Pál Feri atya előadása a Párbeszéd Házában. Ő egy korábbi előadásában így vall erről az izgalmas témáról: „A választások a jelenre vonatkoznak. A választásokkal aktualizáljuk magunkat. Általában valami élvezet fakad belőle, de a jelenre vonatkozik, s a választásaink nem túlságosan határoznak meg bennünket.A döntéseink irányba állítanak, az elköteleződés pedig azt jelenti, hogy megyek a döntésem által kijelölt irányba.”

jezsuita sziget 2015 fejléc

Részletes program

A Jezsuita Sziget régebbi eseményeiből:

Női szerepeink és méltóságunk

Teljes család – csak egy mítosz?

Kerekasztal, nem harctér! – Beszélgetés a keresztény feminizmusról


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162