Talita

Keresztény női magazin

Isten határok közé szorítja a nőt vagy felszabadítja? – Előadássorozat a Párbeszéd Házában

mria_magdolna_ph_program 
Ki vagyok én, aki Istent megszólítom? Megszólíthatom egyáltalán? Megszólíthatom a magam módján? Milyen az én istenképem? Hogyan kapcsol ez engem a közösségbe? Amikor kimondom azt a szót: „Isten”, a határokat vagy a felszabadulást tapasztalom meg? – Ezekre a kérdésekre keresik a választ az előadások, amelyek elsősorban a női aspektusra koncentrálnak.

Az előadássorozat október 21-én indul a Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky u. 20.) A misztika mint gondolkodást és társadalmat formáló erő címmel, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének szervezésében.

A programajánlóból:
A spekulatív metafizikai fejtegetések nem győzhetik meg a mai embert arról, hogy csak úgy magáévá tegye a mások által megfogalmazott istenképet. Ahhoz azonban, hogy megalkossuk saját istenképünket, először meg kell változtatni szemléletünket a vallásról, önmagunkról, az emberi kapcsolatokról, valamint a gondolkodás és a cselekvés társadalmi felelősségéről. Ebből adódik a legalapvetőbb kérdés: hogy ki is vagyok én, aki Őt megszólítom? Megszólíthatom-e egyáltalán? És ha igen, megszólíthatom-e a magam módján?

A misztika a kapcsolatok újfajta kódját hozza létre, amelynek működését – amint az emberi nyelv használatát is – mindenki képes elsajátítani. A misztika nem csupán keresi a szavak és a mozdulatok ritmusát, de egyidejűleg értelmezi is azt, egyesítve az ember érzelmi és szellemi képességeit. A misztika a társadalom dogmatizáló tendenciaival szemben kreatív gondolkodásra készteti az embert. Ez gyakran a meglevő keretek és határok átlépésére hív fel bennünket, hogy megtalálhassuk saját és egyedi utunkat, és felfedezhessük istenképűségünk közösségi dimenzióját. Azt a felelősséget, amely minden szenvedő és szűkölködő embertársban Isten arcát látja meg, és ezáltal aktív cselekvésre hív fel bennünket.

Dorothee Sölle német teológusnő és írónő (1929-2003) sokakat megtanított arra, hogy az „Isten” szó kimondásakor ne a határokat, hanem a felszabadulást tapasztalják meg. Nemcsak Istennek, hanem Barátnak és Barátnőnek ismerjük meg Őt az igazság, a béke és a teremtés megőrzésének útján: Tegyél szabaddá, Istenünk, Tőled kérjük szabadulásunkat!

A program előadásai:

2013:
Október 21. – Dr. Hrotkó Larissza (Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem): „A női vallásosság racionális és irracionális önközlési kódjáról és a nők szerepéről a “világ jobbításában” (Tikun olam)

November 18. – Prof. Dr. Hausmann Jutta (Evangélikus Hittudományi Egyetem): „Az Istennel való találkozás – egy társadalmi kihívás

December 16. – Dr. Varga Gyöngyi (Evangélikus Hittudományi Egyetem): „A test és lélek gyógyulása Hiszkija imájának egy misztikus olvasatában (2 Kir 20,1-11)” és M.A. Kiss Edina Erzsébet (Bécsi Egyetem, Katolikus Teológia/Vallástudományi Intézet):Ha tudnátok mennyire szeretlek Benneteket….” – A Mária-kegyhelyek spiritualitása

2014:

Január 20. – MMag. Sebastian Pittl (Bécsi Egyetem, Katolikus Teológia, Fundamentálteológiai Intézet): „Isten a valóságon keresztül ölel át minket

Február 17. – MMag. Perintfalvi Rita (Bécsi Egyetem, Katolikus Teológia, Bibliatudományos Intézet): Az Istentől kapott kétélű kard mint hatalom és felelősség (Zsolt 149) és Dr. Czire Szabolcs (Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet): „A történeti Jézus radikális viszonyulása a nőkhöz

Március 17. – Dr. Bodó Márta: (Keresztény Szó, Kolozsvár): „Női misztika és a férfi kánon

Nyitókép

Kapcsolódó cikkünk:

Jézus és a nők


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162