Talita

Keresztény női magazin

Önismereti csoport indul márciusban!

pszichodráma
Nem tudok addig spirituális ugrást tenni, amíg nem érik meg a lelkem arra, hogy megbocsássak az ellenségemnek. A bizalom bennem egyszerre deficites Isten és embertársaim irányában. Ilyenkor hasznos lehet a lelkigyakorlatok, a lelkivezetővel való beszélgetés mellett pl. a pszichodráma is.

Szent János evangéliumában olvassuk Jézus szavait a lélekről: „Aki nem vízből és (Szent)lélekből születik, az nem megy be az Isten országába. … Ne csodálkozz azon, hogy azt mondtam: újjá kell születnetek. A szél ott fúj, ahol akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hova megy. Így van vele mindenki, akik a Lélekből született.”

A lélek nem tesz semmit cél nélkül – hallottam egy önismereti csoportban a vezetőtől. És gondolkodom – biztosan nemcsak én – arról, hogy itt ugyanarról a Lélekről beszélünk, vagy csak valami hasonlóról?

Beszélek egy pszichológusnak a lelki és spirituális utamról. Az egyes állomásokat egy-egy kővel rakja ki, s ezt a két utat elágazásként jelöli. Bennem ez ellen elkezd valami lázadni, hisz számomra a kettő egymás mellett, egymással összekapaszkodva, összefonódva halad előre. Nem tudok addig spirituális ugrást tenni, amíg nem érik meg a lelkem arra, hogy megbocsássak az ellenségemnek. A bizalom bennem egyszerre deficites Isten és embertársaim irányában, s ha Istenhez közelebb kerülök, az nemcsak a lelkigyakorlat vagy a lelki atyám érdeme, hanem a pszichodráma játékom is hozzájárul, segíti az „újjászületésemet”.

A kiegyensúlyozott lelki-spirituális fejlődést Freud modellje szerint tekinthetjük úgy is, hogy a lelki egyensúlyt úgy érhetjük el, ha az „én” és a „felettes én” közül egyik sem a másik kárára erős. Tévedés az erős „én”-t abszolút értelemben az egoisták jellemzőjének tartani. Egy gyenge én nem bír el egy hozzá képest túl fejlett „felettes ént”. Ez utóbbiból lehetnek könnyen az „ájtatos keresztények”, akiken érezni a folyamatos erőlködést.

Az önismereti csoport egy olyan újjászületési keret, amelyben katarzisok, felismerések révén a csoporttag sok segítséget kap lelki sebeinek gyógyításához, lelki fejlődéséhez, „újjászületéséhez”. A csoporttagok nemcsak támogatást kapnak ehhez, de átélhetik annak örömét is, hogy ők is hozzájárulnak mások fejlődéséhez.

Ezen az úton képzett vezetők segítenek járni, akik saját élményű csoportokon, majd képzési csoportban ismerték meg és gyakorolták a módszert.

Egy ilyen csoportot szeretnék ajánlani most Budapesten, március 1-jei kezdéssel.
További információ a csoportvezetőktől kérhető:

Deák-Baksa Csilla, coach, pszichodráma asszisztens (70)334-3081, csilla.deak.baksa@gmail.com

Simkó Edit pedagógus, pszichológus, pszichodráma asszisztens (30)330-1007, editsimko@gmail.com

 

Deák-Baksa Csilla

A Talita önismerettel kapcsolatos írásaiból:

Jean Vanier: Jézus önismeretre hív!

Keresztények és a depresszió?!

Jézus és az enneagram


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162