Talita

Keresztény női magazin

Krémes-gyümölcsös álomtorta

El akarod kápráztatni a családodat vagy a vendégeket a tortáddal? Itt az alkalom!

Hozzávalók a piskótához:
6 egész tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál liszt
késhegynyi szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
350 ml tej
2 evőkanál kristálycukor
250 g mascarpone
500 ml tejszín
1 evőkanál porcukor
2 tasak dr. Oetker expressz zselatin fix
baracklekvár
apró szemű vagy apróra vágott gyümölcsök a krémbe és a díszítéshez

Hat tojásból piskótát készítünk:
Hat tojásfehérjét habbá verünk – ahány fehérje, annyi evőkanál kristálycukorral, amit kanalanként adagolunk hozzá. Ezután a tojássárgákat is egyenként hozzá keverjük. Mindezt tehetjük robotgép, illetve gépi habverő segítségével. Ezután a tojás számának megfelelő (jelen esetben hat) evőkanálnyi sima lisztet késhegynyi szódabikarbónával összekeverünk, és fokozatosan, egy hablapát segítségével a tojásos habhoz adjuk. Ne törjük össze a habot, hanem nagy mozdulatokkal dolgozzunk!
A tortaformába (amit kivajaztam, megszórtam liszttel) beleöntöm a masszát, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. Tíz percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütőt! Kb. 7–10 perc múlva a hőmérsékletet is mérsékeljük kb. 170 fokra. 30–40 perc kell összesen a sütéshez, figyeljük, ne égjen meg! Egy fogvájó beleszúrásával ellenőrizzük, átsült-e!

Krém:
Mialatt sül a piskóta, elkészíthetjük a krémet. Először 1 tasak vaníliás pudingport főzzünk meg kb. 350 ml tejben, amihez 2 evőkanál cukrot is tegyünk! Amikor besűrűsödött, és levesszük a tűzről, folyamatosan kevergessük, amíg langyossá nem hűl. Azért fontos ez, mert így nem bőrösödik be, nem lesz darabos, hanem szép sima marad.
Ha már hideg, 250 g mascarpone krémsajtot keverjünk hozzá. Ezek után fél liter tejszínt 1 evőkanál porcukorral verjünk fel kissé, majd 2 tasak dr. Oetker expressz zselatin fix segítségével jó kemény állagúvá verjük tovább. Amikor kész, keverjük a pudingos krémhez.

Miután kivettük a formából a piskótát, és tejesen kihűlt, vágjuk félbe, és az egyik lapot helyezzük vissza a formába! Kenjük meg vékonyan pl. baracklevárral, kenjük rá a krém felét, amibe közbe-közbe szórhatunk kis apróra vágott vagy apró szemű gyümölcsöket. Ezt követi a piskóta másik fele, lekvárral kenés, majd a maradék krém, de e közé most ne szórjunk gyümölcsöt, hanem azokkal szépen díszítsük ki a tetejét! Tegyük a tortát hütőbe. Készítsünk zselatint a tetejére dr. Oetker gyümölcskocsonyából vagy tortazseléből). Amikor már hideg, öntsük a torta tetejére, és hűtsük pár óráig.

Tipp: Érdemes magas tortakarikát használni a krémes torta összeállításához, mert a hagyományos kerek tortaformák fala valószínűleg nem elegendő.

Balázs Viktória

A kép a szerző tulajdona.

Tortareceptjeinkből:

Eper, túró, csokoládé – egy tortában!

Sajttorta a Kedvesnek

Talita-torta: Ribizlilekváros és csokis!

Alma-banántorta almarózsákkal

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162