Talita

Keresztény női magazin

Talita torta: ribizlilekváros és csokis

talita_torta2
Három hete osztottam meg veletek, hogyan dobom fel a diólepényt, nehogy unalmassá váljon. Azóta sikerült a receptet továbbfejlesztenem, méghozzá egy izgalmas torta irányába!

 

 

Elkészítjük a diólepényt a recept szerint, de nem reszelünk bele almát, hogy masszívabb legyen a tészta. Tortaformában sütjük, majd kihűtjük.

A töltelékkel és a mázzal nem lesz nehéz dolgunk.

Hozzávalók:

kb. 30-40 dkg (kis üveg) ribizlilekvár (lehetőleg házi)
15 dkg fekete csoki
15 dkg porcukor
5-10 dkg vaj

Elkészítés:

A vajat felolvasztom, beledarabolom a csokit, beleszórom a porcukrot, és olvadásig melegítem a masszát. Egy kicsit lehet forralni is, természetesen kis lángon, folytonosan kevergetve. Majd kb. 15-20 percre félreteszem.

Ha a lekvár nem elég híg, egy kis vízzel átforralom, hogy jól kenhető legyen. Én a teljesen beszáradt, késsel is csak bajosan darabolható ribizlilekváromat hígítottam így fel!

A kihült tésztát középen két részre vágjuk, és mindkét felét megkenjük lekvárral. Néhány percig várunk, hogy jól beszívja a tészta a nedvességet. Aztán összeillesztjük a két részt, szép kerek tálra, tortapapírra tesszük.

A mázat szépen ráöntjük, késsel vagy más sima eszközzel elkenjük a tetején és az oldalán.

Minimum másfél-két órát pihentetjük. Addigra a máz nagyjából megköt.

A dió és a ribizlilekvár, a kókusz és a csokimáz, és így együtt az egész: nagy élmény!

Miután ezt a tortát Lívia barátnőmmel és családjával ettük meg, elneveztük Talita tortának. Ha legközelebb készítek, Edittel együtt esszük meg!

 

Kóczián Mária

Fotó: Klausz Péter

Alaprecept:

Variációk diólepényre

Tortáinkból:

Alma-banán torta almarózsákkal

Szereted a tested?…És a szedres máktortát?

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162