Talita torta: ribizlilekváros és csokis
Három hete osztottam meg veletek, hogyan dobom fel a diólepényt, nehogy unalmassá váljon. Azóta sikerült a receptet továbbfejlesztenem, méghozzá egy izgalmas torta irányába!
Elkészítjük a diólepényt a recept szerint, de nem reszelünk bele almát, hogy masszívabb legyen a tészta. Tortaformában sütjük, majd kihűtjük.
A töltelékkel és a mázzal nem lesz nehéz dolgunk.
Hozzávalók:
kb. 30-40 dkg (kis üveg) ribizlilekvár (lehetőleg házi)
15 dkg fekete csoki
15 dkg porcukor
5-10 dkg vaj
Elkészítés:
A vajat felolvasztom, beledarabolom a csokit, beleszórom a porcukrot, és olvadásig melegítem a masszát. Egy kicsit lehet forralni is, természetesen kis lángon, folytonosan kevergetve. Majd kb. 15-20 percre félreteszem.
Ha a lekvár nem elég híg, egy kis vízzel átforralom, hogy jól kenhető legyen. Én a teljesen beszáradt, késsel is csak bajosan darabolható ribizlilekváromat hígítottam így fel!
A kihült tésztát középen két részre vágjuk, és mindkét felét megkenjük lekvárral. Néhány percig várunk, hogy jól beszívja a tészta a nedvességet. Aztán összeillesztjük a két részt, szép kerek tálra, tortapapírra tesszük.
A mázat szépen ráöntjük, késsel vagy más sima eszközzel elkenjük a tetején és az oldalán.
Minimum másfél-két órát pihentetjük. Addigra a máz nagyjából megköt.
A dió és a ribizlilekvár, a kókusz és a csokimáz, és így együtt az egész: nagy élmény!
Miután ezt a tortát Lívia barátnőmmel és családjával ettük meg, elneveztük Talita tortának. Ha legközelebb készítek, Edittel együtt esszük meg!
Kóczián Mária
Fotó: Klausz Péter
Alaprecept:
Tortáinkból:
Alma-banán torta almarózsákkal
Szereted a tested?…És a szedres máktortát?
Tweet