Téli káposztás vitaminsaláta
Januárban egyre jobban kívánjuk a finom, ropogós, vitamindús salátát. És az sem mindegy, hogy mennyibe kerül. Íme, egy ötlet!
Micsoda kincs ősszel-télen a fejes káposzta! Veszek egy közepes nagyságút, berakom a kamrába, és minden étkezéshez darabolok belőle egy keveset. Egy négytagú családnak 3-4 napra elég egyetlen káposzta! Ha pedig magában már meguntuk, készítek belőle salátát!
Hozzávalók:
30-40 dkg fejes káposzta,
3 közepes alma (lehetőség szerint jonatán),
1 nagyobb vöröshagyma,
1 nagy narancs,
1 citrom leve,
3-4 evőkanál oliva olaj,
egy kávéskanálnyi só (ízlés szerint)
Elkészítés:
Felszeletelem a hagymát, és egy megfelelő méretű tálba teszem. Rászórom a só felét és ráöntök két kanál olivát. Kifacsarom a citromot, és a levét a hagymára öntöm. Az almák magházát kiszedem, húsukat nyolc szeletre vágom, feldarabolom, és a tálba teszem. Amint egy alma a salátába kerül, azonnal átkeverem az egészet, hogy a gyümölcs ne barnuljon meg! (Ezért fontos, hogy a citromlé azonnal belekerüljön az öntetbe!) A káposztát gyufaszál vékonyra vágva teszem a tálba, rászórom a maradék sót, ráöntöm a maradék olivát, majd a megtisztított, felcikkezett, szeletkékre vágott narancsot is beleteszem. Jól átkeverem, és minimum 5-10 pecig pihentetem.
Pirítós kenyérhez, szendvicsekhez kiváló, de ugyanúgy szeretjük nem túlságosan szaftos húsételek, sült hal, rántott sajt, rántott zöldségek mellé is.
Tippek, ötletek:
A hozzávalók arányát családod ízlése vagy pillanatnyi hangulatod, lehetőségeid szerint változtathatod.
Aznap meg kell enni, mert a narancstól megkeseredhet. Ha túl sok marad, elég a narancsot kienni belőle:)
Ínyencek használhatnak oliva helyett tökmagolajat is! Esetleg fele-fele arányban is tehetsz bele a kétféle olajból.
Kóczián Mária
Fotók: Klausz Vera
Kapcsolódó receptjeinkből:
A konyha napja – Párolt káposztával töltött buci és burokban sűlt alma
Tweet