Könnyű vajas pogácsa
Mindig örömmel esszük a könnyű kelt tésztából készült vajas pogácsát – ünnepeken és ünnepek után is!
Hozzávalók:
40 dkg (rétes)liszt
25 dkg vaj vagy margarin
3 dkg élesztő (vagy szárított élesztő fél kg tésztához)
2 egész tojás + 1 sárgája a megkenéshez
2 csapott teáskanál só
1 teáskanál cukor
4 evőkanál tejföl vagy joghurt
1 dl tej
sajt vagy magok a díszítéshez
Talán mondanom sem kell, hogy már eleve dupla adagot készítek!
Elkészítés:
Ha friss élesztőt használunk, akkor belemorzsoljuk a langyos tejbe, beletesszük a teáskanálnyi cukrot, 2 evőkanál lisztet, és megkelesztjük.
Közben kézzel elmorzsoljuk a lisztet a vajjal vagy margarinnal.
A tejfölbe belekeverjük a sót és a két egész tojást.
A margarinos lisztbe gyúrjuk a megkelesztett élesztőt (vagy beleszórjuk a szárított élesztőt, hozzáadjuk a tejet) és a tejfölös keveréket. A tészta puha, könnyű legyen!
Lisztezett gyúrótáblára borítjuk, és ott kelesztjük tovább, meleg helyiségben, konyharuhával letakarva. Félórás időközönként kinyújtjuk a tésztát pogácsa vastagságúra, majd hajtogatjuk: először ráhajtjuk a kör felét, majd a félkört is felezzük. Így negyed kör formájú, de négy rétegű tésztát kapunk, azt kelesztjük tovább. A hajtogatást megismételjük még kétszer.
Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk (vagy kissé vastagabbra, ha magasabb pogácsákat szeretnénk), és kiszaggatjuk. Én a közepes méretet szeretem, mert a kicsik hamar kiszáradnak, a nagyok meg nehezen sülnek át. Ha van türelmünk, kézzel még formázhatjuk, szépíthetjük. (A maximalisták még ilyenkor is tovább kelesztik egy kicsit a tésztát, de én nem vagyok ilyen.) Tetejüket megkenjük tojássárgájával vagy fehérjével, és változatosan díszíthetjük sajttal, magokkal. Kedvencem a szezámmag.
Kb. 160 fokos sütőben sütöm, és figyelem, hogy mikor kap szép világosbarna színt.
Kölnei Lívia
Hasonló receptjeink:
Szilvás süti könnyű, kelt tésztából
Langalló, kenyérlángos vagy pompos
Tweet