Talita

Keresztény női magazin

Múzeumok Éjszakája – a legnagyobb hazai „kultúrbuli”

muzej
Miért érdemes a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombat éjszakán (június 20-án) múzeumokba menni? Azért, mert különleges, vidám, sőt lenyűgöző programokkal várnak, és mert két múzeum között a városok kivilágított, népes utcáin tuti, hogy ismerősökkel találkozol. A Múzeumok Éjszakája valójában egy pezsgő hangulatú népünnepély!

Az idei Múzeumok Éjszakája-programsorozatban kiemelt hangsúlyt kap az erdélyi és az egri kulturális kincsek bemutatása. Egyébként pedig minden múzeum maga állítja össze azt a szórakoztató-ismeretterjesztő programot, amivel sok-sok éjszakai látogatót szeretnének magukhoz csalogatni.

Kedvenc múzeumomban, az Orvostörténetiben rendezték azt a sajtótájékoztatót, amin a rendezvénysorozat hivatalos szervezői, védnökei és támogatói ismertették az idei Múzeumok Éjszakája néhány fontos jellemzőjét. Megtudtam, hogy a fővárosban ez a 13., vidéken a 11. Múzeumok Éjszakája, és hogy tavaly mintegy négyszázezren voltak kíváncsiak a rendezvényekre. Örömmel értesültem arról, hogy a helyszínekre vonattal utazók 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt vehetnek igénybe. A budapesti összes rendezvényre belépési jogot ad az a karszalag, amelyet nagyon jutányos áron (felnőtteknek 1500, gyerekeknek 600 forintért) lehet a helyszíneken megvásárolni. Ráadásul a karszalagosok igénybe vehetik a hatféle útvonalon közlekedő múzeumbuszt is. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgatója felhívta az újságírók figyelmét, mennyire jelentős az a több mint évi 8 millió látogató, akiket a magyarországi múzeumok fogadnak – összehasonlítva például a televízió-, mozi- vagy színháznézettséggel is meglepően magas számnak tűnik, és arról tanúskodik, hogy a múzeumok nagy kulturális-információs felületet képeznek az emberek felé.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén országszerte 360-400 intézmény mintegy kétezer programmal várja június 20-án este 6 órától az érdeklődőket. A múzeumok mellett könyvtárak, levéltárak, tájházak és más kulturális-, illetve örökségi helyszínek is csatlakoztak a programhoz. Idén először fotó-, videó- és termékfejlesztési pályázatokat is meghirdettek a rendezvény üzenetének és hangulatának átadása, megörökítése jegyében. A hagyományteremtő céllal meghirdetett TE IS…? című alkotói pályázatokra 30-90 másodperces videofelvételeket, a rendezvény történetének elmúlt 12 évében készített fényképeket és a rendezvény által inspirált emlék- és használati tárgy-terveket várnak a szervezők. Doncsev András képviselte rendezvénysorozat médiapartnerét, az MTVA-t és a rendezvény pénzügyi támogatóját, a Nemzeti Kulturális Alapot, amely 17 millió forinttal támogatja a Múzeumok Éjszakáját. (Forrás)

S hogy én mit szeretnék megnézni?

A Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkját (a volt Vidámparkot) feltétlenül, ahol az Elvarázsolt Kastélyt az E.on Hungária Zrt. fényfestéssel díszíti ezen az éjszakán. A Hullámvasút és más műemléki jellegű játékok elzárt területeire is szívesen belépnék.

Az MTVA látogatóközpontjában megnézném gyerekkorom társa, a Tévé Maci lakását.

Azután persze a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba venném az irányt, amely egy kicsi, de országos jelentőségű múzeum Budán, az orvoslás történetét bemutató gyűjteménye pedig európai jelentőségű. Állandó kiállításán még üveglapnyi távolságra lehetünk eredeti régi tárgyaktól, nem csupán virtuálisan ismerkedhetünk a múlttal. Az egyik legnagyobb kuriózum „Lujza”, a valósághű 18. századi viaszhölgy, akinek nyitott hasában megcsodálhatjuk az emberi anatómiát. Meghallgatnám a múzeum kertjében Tímár Sára tanítványait, akik erdélyi népdalokat énekelnek az elfojtott szerelemről, majd beülnék az érdekes előadásokra, amelyek a szerelmi szenvedélyről, intimitásról és a hisztéria történetéről szólnak. Mindez számomra félig álom, félig valós lehetőség – egyike leszek ugyanis annak a több ezer múzeumi dolgozónak, akik ezen az estén a múzeumlátogatók szórakoztatásáért felelősek.

 

 

Kölnei Lívia
Kép

Ajánljuk még:

Vágyaink erdeje – avagy bele mersz nézni a Szentivánéji álom tükrébe?

Csodák a halálkatlanban

Angelina Jolie: önsorsrontás és megbocsátás


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162