Nyári finomságok eperrel
Itt a nyár és „harsánypirosan”, de szerényen megbújva zöld levelei között illatával csábít minket az eper. Nem tudunk betelni vele, vidáman eszegetjük a nap minden szakában. Remélve, hogy ezt a mézédes élményt fel tudjuk télen is idézni: lefagyasztjuk, lekvárt főzünk, szörpöt passzírozunk belőle.
Az alábbi, roppant egyszerű recepteket egész nyáron, az éppen érő friss gyümölcsökkel készíthetjük.
Gyümölcsrizs
Egy bögre rizst háromszor annyi folyadékkal (2 tej, 1 víz) diónyi vajjal, cukorral (szoktam mézzel is, de azt csak a tűzről való levétel után keverem bele) és egy rúd fahéjjal puhára főzök. A kihűlt rizst és a gyümölcsöt (jelen esetben az epret és a fagyasztóban talált, felolvasztott magozott meggyet) egy tetszetős tálba rétegezem. Nővérem gyerekei csokimázzal a tetején szeretik, de a díszítésben most az eper pirosa és a citromfű harsány zöldje győzött.
Ellentétek harmóniában
- 1. Szeletelt mandulát pirítunk. (Óvatosan, időnként rázogassuk meg, nehogy megégjen!)
- 2. A megtisztított epret botmixerrel összetörjük és lábosban felforrósítjuk.
- 3. Egy szép kehelybe (vagy egy csúnyába, mert ez semmit nem von le a desszert élvezeti értékből) belekanalazzuk a jó minőségi vanília fagyit.
- 4. Leöntjük a forró eperrel.
- 5. Megszórjuk a pirított mandulával.
- 6. Jó társaságban, elégedetten ízlelgetjük a hideg fagyi, forró eper, roppanós mandula lágy, ellentéteivel is tökéletes elegyét.
Házi gyümölcsjoghurt
Keveset nem érdemes belőle csinálni!
Hozzávalók mennyisége: ízlés szerint. A natúr joghurtot egy tálba töltöm, őrölt fahéjjal, mézzel és a nagyjából összetört eperrel összekeverem. Lehűtöm és megkérdem Tamástól, aki tavaly még nem szerette, hogy hová lett a fele?
Záluszki Ildikó
(A fotók a szerző felvételei)
Néhány recept “hasonló” témában:
Hűsítő desszert: joghurttorta
Szereted a tested? Ha igen, akkor biztosan a gyümölcsöket is!
Szereted a tested? … és a szedres máktortát?
Tweet