Talita

Keresztény női magazin

Szárzellersaláta – a télvégi kedvenc

szrzeller4
Alig néhány éve fedeztem fel ezt az izgalmas zöldséget. Van, aki angol zeller néven emlegeti, mások halványított zellernek hívják. Az íze sokkal enyhébb, mint a nálunk ismert zellergumóé vagy zellerszáré.

 

 

Ilyenkor tél végén különösen gyakran készítek belőle salátát. Egyszerű, olcsó, egészséges, és böjt alatt egy pirítóssal vagy egy péksüteménnyel önmagában is finom étel. Az itt következő recept a Waldorf saláta családomra szabott változata.

Hozzávalók:
egy szárzeller
4 db alma
5-10 dkg dióbél
10 dkg trappista vagy ementáli sajt
majonéz
egy kis pohár tejföl
egy kis pohár joghurt vagy kefir
ízlés szerint só, cukor/méz
egy kávéskanál mustár
fél citrom leve

szrzeller1

Elkészítés:

Azért is szeretem ezt a salátát, mert két hozzávaló: az alma, a dió megterem itthon a kertben, és saját termésből főzni a legnagyobb öröm!

A zellert száraira bontom, alaposan megmosom, a hibás részeket kivágom. Lecsöpögtetés után vékony (kb. 2-3 mm-es) szeletkékre aprítom. (Szeretem ezt a munkafázist, mert már előre érzem, hogyan fognak a fogam alatt harsogni a friss zellerszeletkék!)

A sajtot apró (0,5×0,5×0,5) kockákra darabolom

A diót egy kicsit összetöröm, hogy negyednyi dióbélnél ne legyen benne nagyobb.

Az almát is megmosom, cikkekre vágom, majd feldarabolom, s egy kis citrommal meglocsolom, hogy ne barnuljon meg.

szrzeller2

A tejfölből, joghurtból/ kefirből, majonézből, a mustárból elkészítem az öntetet. Ízlés szerint cukrozom/mézezem, sózom.

Az öntetet az összekevert alapanyagokra öntöm, és jól átforgatom. Néhány órára hideg helyre teszem, és már fogyasztható is! (Nem rakom a hűtőszekrénybe, mert ha nagyon hideg, akkor nem jön ki az íze, csak a kamrába kerül.) Halakhoz a legfinomabb, de akár egy szokásos vasárnapi rántott húshoz is ajánlom!

szrzeller3

Tippek:

Akkor használok joghurtot, ha savanyúbb öntetet akarok készíteni. Ha kefirt teszek bele, szelídebb lesz az íze.

Annyira jó az ízvilága a zellernek, almának, sajtnak, diónak együtt, hogy nagyon kevés só is elég az öntetbe, sőt, só nélkül is finom. Emiatt, és ha ráadásul nem cukorral, hanem mézzel ízesítjük, egészen kicsi gyerekek vagy sószegény diétán lévők is fogyaszthatják.

Ínyencek készíthetik füstölt gomolyasajttal is. Így egészen különleges ízt kapunk!

 

Kóczián Mária

 

A fotókat a szerző készítette.

Egyéb salátareceptek a Talitán:

Céklasaláta 

Téli káposztás vitaminsaláta


Hozzászólások

  • Sztrehovszki Mihalyne szerint:

    Finom lehet.Ki is kiproalom.En meg ugy is szoktam fogyasztani a zellerszarat,hogy keszitek valamilyen joghurtos vagy kefires ontetet,pld;fokhagymasat,mangosat,vagy ami eppen van a hutoben,es a zellerszarat ebbe martogatom.

Hozzászólás a(z) Sztrehovszki Mihalyne bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162