Talita

Keresztény női magazin

Világíts a sötétben! – A Szentjánosbogár közösség húsz éve

szentj2
A Szentjánosbogár közösség egy új társadalmi modellt állít, a közösségi életnek egy olyan formáját, amelynek értékköre most, az új évezred küszöbén számos ponton gyökeresen különbözik a bennünket körülvevő világ szellemiségével. „Világítanak”.

Hogyan kezdődött?

A nyolcvanas évek végén Dunakeszin két szomszédos plébánia fiatal híveiből egy kis házasközösség alakult, amelynek tagjai hiteles keresztény életre törekedtek. Ilyen szellemiségben igyekeztek nevelni gyerekeiket; és a közösségi formától ebben erősítést vártak. Akkoriban érezni lehetett már, hogy Magyarországon komoly változások készülnek a társadalom életében. A kirajzolódó jelenségek nem tűntek biztatónak, s mi tenni akartunk valamit annak érdekében, hogy gyerekeink a hitüket meg tudják őrizni a megváltozott körülmények között is. /…/ Így jött létre 1988-ban az a gyerekklub, melynek Sík Sándor egyik verse nyomán Szentjánosbogár lett a neve. Rövidesen egy fénymásolással sokszorosított újságot is készítettünk számukra, az első generációs számítógépeken. /…/ Névről ismertük a klubba járó és újságaink kérdéseire válaszoló, feladványokat megoldó gyerekeket; minden második vasárnap délutánt velük töltöttük a Szentjánosbogár klubban, és a következő nyáron tábort is szerveztünk nekik a bogácsi plébánián. Annak a tábornak sok eleme a mai napig jelen van a Szentjánosbogár táborok szerkezetében. Nagyon lelkesek voltunk. Teljesen új dologba vágtunk bele, amely rengeteg ötletet és energiát szabadított fel bennünk. A közös cél minket is még közelebb hozott egymáshoz.
szentj61990 tavaszán megismerkedtünk Sajgó Szabolcs jezsuitával, A Szív újság akkori főszerkesztőjével, akivel hamar barátságba kerültünk és közös munkába kezdtünk. Stílusa, egyházképe, papi karizmája, közvetlensége és képessége arra, hogy mellérendelt viszonyban dolgozzon együtt világiakkal, nagyon sokat jelentett nekünk.
Kis újságunk A Szív rovata lett. /…/

Hogyan fejlődtünk?

1993-ban megalakultak a Szentjánosbogár klubok. Ennek következtében a rovatunk szerkezete is megváltozott A Szívben. Igyekeztünk olyan anyagokat is beilleszteni, melyek nem csak a gyerekolvasóknak érdekesek, hanem a hitoktatók, klubvezetők is fel tudják használni munkájukban segédanyagként.
A nyári táborok száma évről-évre nőtt, és elindult egy fejlődési folyamat, amely a mai napig tart. A megnövekedett táborszámhoz ki kellett dolgozni egy vezetőképzőt, csoportvezetőket (főbogarakat) keresni és kiképezni. Ma már a vezetők döntő többsége a valamikori „kisbogaraink” közül kerül ki.
Évközben különböző szellemi műhelyekben folyamatosan készülünk az állandó programjainkra: az ősz eleji Rajzásra, majd a tavaszi Métabajnokságra – amely nyitott, nemcsak a szentjánosbogarak számára szervezett sportrendezvény –, az őszi és a tavaszi bálra, játékos, kiscsoportos formában zajló iskolai lelki napokra.
/…/

Mi jellemző ránk?

szentj7Évek során kialakult a Szentjánosbogár közösségben néhány jellegzetes vonás. Az egyik az, hogy programjainkkal alapvetően a megjelenő szükségletekre reagálunk, az elengedhetetlenül nagyobb mértékben nem tervezünk előre. Nincs előttünk egy szervezetként kiépített közösség jövőbeni képe, legfeljebb minőségi szempontokat jelölünk meg: megnevezzük, miben szeretnénk fejlődni, tökéletesedni mint emberek, mint vezetők, mint sok és sokféle kötelékkel egymáshoz kötődő csapat. A másik fontos vonás, hogy fokozatosan megismertük és beépítettük a szemléletünkbe és működésünkbe a Szent Ignác-i lelkiség több elemét. A harmadik, hogy a szokásos gyakorlatnál sokkal nagyobb mértékben, intenzívebben és céltudatosabban használunk játékokat a programjainkban. /…/ Említésre érdemes a vezetőknek a liturgia közösségi jellegéhez való ragaszkodása, a visszacsatolás fejlett kultúrája (minden fontosabb eseményt kiértékelünk, igyekszünk kijavítani a hibákat), a nyitottság, a befogadó készség, amelyet sokan a Szentjánosbogarak jellemző tulajdonságának tartanak. Ez a magatartás pedagógiai alapvetésünk egyike; a másik pedig az az elhatározás, hogy ne tartsuk meg magunknak a szeretetet, amelyet egymástól kapunk, hanem adjuk tovább azoknak, akikkel a mindennapokban érintkezünk. Ezt jelenti a „Világíts a sötétben!” bíztatás, amelyet hivatásunknak érzünk.:

szentj1Az Isten küld, testvéreim, tinéktek,
Hogy sugarai eleven tüzét,
Amik arcáról a szívembe égtek,
Sugározzam csendesen szerteszét,
A testvéreknek, kik az éjben járnak,
Az Isten küldött szentjánosbogárnak.
(Sík Sándor)

 

Tereza Worowska

A teljes cikk A Szív szeptemberi számában olvasható.
A fotókat Magyar Endre Lénárd készítette a Szentjánosbogár seniorjainak nyári találkozóján. Ill. a harmadik kép forrása: http://szentjanosbogar.hu/?q=node/1&galery=files/galery/01_gyerek/2011/2gy_Lesencetomaj/Czanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162