Talita

Keresztény női magazin

Kutatás keresztény párok szexuális életéről 1.

2016-ban nagy fába vágtam a fejszém: elhatároztam, hogy keresztény párok szexuális életét fogom kutatni. Nem sokan biztattak, amikor belekezdtem: azt jósolták, nem fog nyilatkozni senki, már anonim módon a kérdőívre sem, nemhogy szemtől-szemben a mélyinterjú kérdéseire. 

Az emberek általában azt gondolják, hogy a keresztények a szexet bűnnek tartják a házasság előtt, de bizonyos esetekben még házasságban is. A nemi élethez leginkább tiltások, korlátozások kapcsolódnak, és bár a „ne beszélj róla” nincs a parancsolatok között, de úgyse fog senki megszólalni. Mégis ragaszkodtam ehhez a témához és ehhez a – mondjuk ki: szexuális értelemben véve akár kisebbségnek is nevezhető – csoporthoz. Azért nevezem a keresztényeket kisebbségnek szexuális értelemben, mert hozzáállásuk a nemi élethez eltér a többségi társadalom tagjaiétól. A kívülállók közül persze sokan úgy gondolják, a keresztények nem tartják be a szexuális életre vonatkozó vallási előírásokat. Valóban nem lehet ezt száz százalékosan biztosan tudni, aki viszont valaha is megfordult keresztény közösségben, tapasztalja, hogy ezt a témát komolyan veszik: igyekeznek betartani a szabályokat. Vannak közösségek, ahol súlyosan szankcionálják a szexuális kihágásokat: aki nem felel meg az elvárásoknak, azt végső esetben akár el is tanácsolhatják a gyülekezetből, (kis)egyházból. Sem ezt, sem Isten (vélt vagy valós) haragját nem kockáztatják sokan szabályszegéssel, ugyanakkor sokan nem félelemből, hanem odaadásból, elkötelezettségből, Isten iránti szeretetből tartják be a tilalmakat.

Tamáskodhatnak néhányan, hogy „úgyse őszinték a válaszok”, hiszen bármit meg lehet kérdőjelezni, még a megkérdőjelezett dolog kérdőjelét is. Ám, ha ezzel foglalkozunk, nem haladunk előre. Így azt javaslom, érdemes bizalmat szavazni a kutatás válaszadóinak és elemzőjének egyaránt.


Így indult a „Kereszténység és szexualitás”-kutatás

Először egy anonim kérdőívet készítettem, amelyet az interneten hirdettem meg az általam fellelt összes keresztény közösség online csoportjának. Én is tartottam tőle, hogy senki nem fogja kitölteni a téma kényessége miatt. Hiszen valóban, a szexualitás elmélete és gyakorlata a keresztények körében eléggé nagy tabu, ha mégis tartanak szemináriumot a szexuális életről, az alapvetően a tisztaságról és tiltásokról, a „mikor és meddig nem engedélyezett” dolgokról szólt. Az egészséges, házasságban történő szexuális gyakorlatról egyetlen szemináriumot sem találtam az világhálón, mielőtt elmentem a Talita rendezvényére, amely a családtervezésről szólt. Ott sikerült a szervezőknek egy olyan párt felszólaltatniuk, akik nemcsak a gyermeknemzésről, hanem a nemi élet sajátosságairól is tudtak őszintén, bár csupán érintőlegesen nyilatkozni. Az esemény szervezői azt hitték, senki nem fog eljönni az előadásra, ehhez képest zsúfolásig megtelt a nagy terem. Ez számomra is bátorítást adott, hogy a sokáig szőnyeg alá söpört témát kicsit felszínre hozzam.


Anyaggyűjtéskor igen kellemes meglepetések értek: anonim kérdőívemre nagyszámú válasz érkezett, 76-an töltötték ki.

Ez azért is érdekes, mert olyan mélységű intim kérdéseket is feszegettem benne, amelyek már-már felérnek egy kvalitatív módszertanú kutatással. Ezután már csak két különböző egyházhoz, közösséghez tartozó házaspárra volt szükségem, akik őszintén nyilatkoznának egy mélyinterjú formájában. Ekkor ért az újabb meglepetés: rekordgyorsasággal lett jelentkezőm, és még túljelentkezés is volt. A legnagyobb történelmi egyházak képviselőit hasonlítottam össze mélyinterjúm során egy kevésbé ismert kisegyházzal, az Egyesítő Egyházzal (amely a keresztény hagyományokból kiinduló, de magánkinyilatkoztatáson alapuló gyülekezet – a szerk.). Mindkét egyháznak van sajátos és különleges szexuáletikai tanítása: a Katolikus Egyházé az ún. Humanae Vitae, az Egyesítő Egyházé pedig az Alapelv. Ezen műveket részletesen átolvasva, feldolgozva fogom kiemelni kommentárjaim során a kutatás témája szempontjából lényeges momentumokat.

Kutatásom hiánypótló, egyedi és helyenként meglepő is lehet, ebből készítek rövid összefoglaló cikksorozatot.

A kérdőív még most is kitölthető itt!

A kérdőív kérdései (a válaszlehetőségeket itt nem részletezzük):
Melyik egyház/felekezet/közösség tagja?
Mióta hívő / vallásos?
Gyakorolja vallását?
Nem, Életkor, iskolai végzettség, Lakhely
Felekezete által kiadott szexuáletikai tanítás neve (ha van)
Ön szerint eltávolítja az istenkeresőket a kereszténységtől a sok szexuális tiltás?
Sokkal több keresztény lenne, ha nem lennének szexuális tiltások?
Ha Ön felnőtt megtérő, melyik állítás igaz?
Véleménye szerint a keresztény fiatalok szűzen mennek a házasságba?
Fontos, hogy a (keresztény) fiatalok szűzen menjenek a házasságba?
A szex elsődleges célja a gyermeknemzés?
A nemi öröm Isten ajándéka?
Szabad-e fogamzásgátlást alkalmazni?
Befolyásolja-e az Ön nemi életét valamilyen gyötrő gondolat? (több válasz lehetséges)
Ha nincsenek vallásosságból fakadó gyötrő gondolatai, az minek köszönhető?
Hova helyezné magát ezen a skálán, ha választani kellene a kettő között? Hit/vallás 1-2-3-4-5-6-7-8-9 Nemi élet…. (skálán)
Milyennek jellemezné szexuális életét?
Véleménye szerint a keresztény párok milyen gyakorisággal élnek nemi életet?
Ön milyen gyakorisággal él nemi életet?
Ön szerint elegendő mennyiségű-e a szexuális együttléteinek száma?
Milyennek ítéli a szexuális életét?
Partnerével tud-e a szexuális életükről beszélni?
Kért-e valaha segítséget szakembertől párkapcsolati, szexuális kérdésben?
Kérem, jelölje meg azon szexuális problémákat, amelyekről már hallott!
Kérem, jelölje meg azon szexuális problémákat, amelyek Önöknél előfordultak!
A partnere elégedett-e a szexuális együttléteikkel?
Partnere mivel, hogyan fejezi ki, hogyha nem elégedett a szexuális együttléteikkel?
Milyen vágykeltőt, szexuális segédeszközt használ?
Mennyi volt a legtöbb idő, mely eltelt két szexuális aktusa között a házasságában?
Milyen gyakorisággal maszturbál?
Hogyan hat a maszturbálás a szexuális életére?
Megbeszéli valakivel a szexuális élményeit?
Milyen gyakran gondol a szexre?
Van-e olyan szexuális vágya, fantáziája, melyet soha nem fog erkölcsi-morális megfontolások miatt megvalósítani?
A munkája befolyásolja-e a szexuális életét?
Milyennek ítéli a lelkiállapotát?
Olyan a házassága szexuális értelemben, amilyennek eltervezte, megálmodta?
Ismer valakit, akinek szüksége lenne szexuális tanácsadásra, konzultációra?

Folytatás következik

Somorjai Martina
keresztény szexuálterapeuta, szociálpolitikus
https://legyenjobbaszex.hu/
https://www.facebook.com/keresztenyparkapcsolatitanacsadas/

Kép: John Towner on Unsplash

További részek:

Kutatás keresztény párok szexuális életéről 2.

Kutatás keresztény párok szexuális életéről 3.

Kutatás keresztény párok szexuális életéről 4.


Hozzászólások

 • angyal ágnes szerint:

  Nagyon bátor a kezdeményezés. DE bár mit a jelenitek a e úton .lenyomozható inkább választanám a hagyományos formát. Ha megirja a címet papír formában válaszolok a kérdésekre. Akkor tényleg anonim maradok. Még nagyon hagyomány örző vagyok. Köszönettel .

 • Sipos Andras szerint:

  nemtöltöttem ki a kérdőivet,-nem is tudom,hogy lehetne.
  Hanem csak a 2 világháború közti idákben terjedt el ez az álhir,hogy a XX.századi keresztyénség is a gonosz csábitásának propagálná a házastársi szexuális örömöket.Sajnos azonban a reformátusok falusias világában pl.Erdélyben a 4o évet betöltött asszonyoknak elképesztő szégyenévé vált,ha terhesekké lettek házasságukban is.Egyik szilágysági községi orvos az általa vizsgált,számontartott és gondozott 27oo családban egyértelműen ki tudta mutatni,-szakdolgozatot is irt róla tudtommal-,(sajnos meghalt 68 éves se volt),hogy a református földművelők azért lesznek egyik napról a másikra 45 éves koruk idején alkoholistává,mert a feleségök nem akar többet házaséletet élni.El nem válnak,stb.(ez még mindmáig is történik)Ám vannak baptisták is abban a községben,akiknek a prédikátoraik tisztelettel elmagyarázták a evangéliumi igazságot és egyben a szexuális szabadságukat akár a késő öreg korukig is,ha házasságban vannak.Amikor ez kiderült pl.,teljességgel megszünt a baptisták lélekhalászó sikere ott.

  • Lívia szerint:

   Ezek nagyon érdekes és szomorú tények. Én is tudok több esetről, amikor a negyven év körül született gyereket szégyellték, szinte rejtegették. És bele se merek gondolni, hány kései magzattól “szabadulhattak meg”.

 • Sándor szerint:

  Mi alapján beszél a tisztaságról ( és várja el a leendő párjától) az a keresztény nő, aki már túl van néhány félresikerült kapcsolaton? Miért nem házasodnak meg időben ( 20-30 évesen) a hívő nők?
  Ki mondja meg és mi alapján, hogy mi a ,,normális szex” a heteró házasságon belül? Én elolvastam több neves szexológiai kötetet!
  Kinek az érdeke volt és mikortól, hogy az örömnek szánt szexualitást a bűnös kategóriába sorolja?
  Miért lett bűnössé nyilvánítva a poligínia, ami az Ószövetséget teljesen átszövi?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162