Talita

Keresztény női magazin

A homeopátiáról – „Az állatok nem játsszák el, hogy jobban vannak”

homeo_alexandra
Bayer Ilona beszélgetett négy homeopata orvossal az Alexandra Pódiumon.

Jó hangulatú programon vettem részt 2013. június 13-án, az Alexandra Pódiumon. Bayer Ilona Élet-só című műsorában a homeopátia témakörét akarta bemutatni sokféle megközelítésben. Négy homeopata orvost hívott meg, akik a gyógyítás különféle területeit képviselték. Dr. Molnár Mariann és dr. Kürti Katalin gyermekorvosok, dr. Papp Huba fogorvos, dr. Mátray Árpád állatorvos a saját szakterületük oldaláról közelítettek a homeopátia lényegéhez. Az azonban kiderült szavaikból, hogy ez a gyógymód átlépi a szakosodás szűkre szabott határait: a teljes embert, élőlényt szemléli.

A műsorvezető nem titkolta személyes szimpátiáját a homeopátiás gyógyítás és képviselői iránt. Szívügyének tekinti, hogy minél több emberrel megismertesse ezt a „sokak által használt, és sok helyről támadott” alternatív gyógymódot.

Dr. Kürti Katalin homeopátiás meséjének felolvasásával kezdődött a beszélgetés. Gondolatindítóként Molnár Mariann példákat hozott arra, hogy a homeopátia alapelve („a hasonló hasonlót gyógyít”) az emberi gondolkodás természetes jellemzője. Diavetítései felidézték többek között a Védákat („méregnek méreg a gyógyszere”), idézte a Bibliát (a rézkígyó és az aranyborjú története), Shakespeare-t és Zénón „Akhilleusz és a teknősbéka”- példázatát (a szakaszos futóverseny mint a potenciálás előképe). Végül levetített egy mai, humoros reklámot, amelyben az anyuka a hisztiző fiát a saját hisztijével „gyógyítja meg”.

homeo_alexandra2
Mátray Árpád néhány sikeres állatgyógyítását mutatta be képeken, amelyek meggyőzően dokumentálták, hogy a homeopátia az állatok betegsége esetén is hatásos. Különösen megfogta a közönséget egy ló sebgyógyulásának története. A lovat gazdája már le akarta vágni, Mátray doktor azonban kérte, hogy adjon még egy esélyt a homeopátiának. „Akkor fizess, ha meggyógyul” – ajánlotta fel a gazdának. A ló teljesen rendbe jött, így a gazda el tudta adni ugró lónak. Emlékezetesek maradtak azok a képek is, amelyek egy tehén papilloma-fertőzésének öt hónapon át tartó kezelését dokumentálták. A reménytelen állapotúnak tűnő állatot Mátray doktor ebben az esetben is így kapta meg a gazdától: „Na, ezen kísérletezhetsz!” Így foglalta össze tanulságait Mátray Árpád: „A homeopátia nem csodaszer, de egy csodálatos módszer, amivel az orvos kiszélesítheti terápiás lehetőségeit – mellékhatás-mentesen, a szervezetben felhalmozódó káros anyagok nélkül.” A folyton visszatérő vádat, miszerint a homeopátiás gyógyulások placebóhatáson alapszanak, Mátray Árpád így cáfolta: „Az állatok nem hazudnak, nem játsszák el, hogy jobban vannak. Egy tehén a gazda kedvéért nem fog meggyógyulni.”

Bayer Ilona kérdésére: miért lett homeopata orvos, Molnár Mariann elmesélte, hogy számára meghatározó élmény volt súlyos szteroidfüggő asztmás édesanyja, aki végül nem az asztmába, hanem a gyógyszerei mellékhatásába halt bele. Molnár Mariannt ez már az orvosi egyetemen is arra késztette, hogy érdeklődjön az alternatív lehetőségek iránt. Amikor a halimbai paptól fitoterápiás gyógymódja iránt érdeklődött, főnöke megkérdezte tőle: eldöntötte-e, hogy gyermekorvos vagy javasasszony akar lenni? Első ízben, még a magyarországi tiltás idején, Szlovákiában vett részt egy homeopátiás tanfolyamon. Utána úgy érezte, „megtaláltam, amit évtizedek óta kerestem”.

homeo_alexandra3
Mindkét gyermekorvos egyetértett abban, hogy a gyermek egész jövőjét meghatározza, milyen mellékhatású szereket adunk neki. Világviszonylatban ezért a gyermekorvosok aránya a legnagyobb a homeopaták között. Az European Medicines Agency felmérése szerint minden ötödik halálért a gyógyszerek mellékhatásai felelősek Európában.

Kürti Katalin kiemelte, hogy a homeopátia individuumként tekint az emberre. Mivel minden személyiségre saját tünetek jellemzőek, a homeopata annak megfelelően választ gyógyszert. Ezért sem különülnek el az egyes gyógyászati szakterületek a homeopátián belül olyan élesen, mint az akadémikus orvoslásban. Szintén európai felmérésekre hivatkozva, számokkal érzékeltette a homeopátia jelentőségét, súlyát az egészségügyben és a társadalomban: az Európai Unió lakosságának 30 százaléka legalább egyszer kipróbálja vagy tartósan használja a homeopátiás szereket. A TÁRKI adatgyűjtése alapján minden harmadik magyar állampolgár folyamodik valamilyen alternatív gyógymódhoz, ebből legnagyobb arányú a homeopátia, amellyel a lakosság egyötöde találkozik. Ezek az adatok az alternatív módszerek iránti igényt is jól mutatják. Mátray Árpád hozzátette, hogy az Európai Unió biogazdaságokra vonatkozó szabályai kimondottan ajánlják a homeopátiás szerek használatát az állattartásban, éppen a káros anyagfelhalmozódás hiánya miatt.

Bayer Ilona azzal fordult a beszélgetés fogorvos-résztvevőjéhez, hogy a laikus úgy gondolná, a homeopátia nem alkalmazható a fogászatban. Dr. Papp Huba válasza meggyőzte a hallgatóságot, hogy nincs olyan területe a fogorvoslásnak sem, ahol ne lehetne haszonnal alkalmazni homeopátiás szereket a kezelés és gyógyulás támogatására. Papp doktor elmondta, egyszer összeszámolta, hány javallata van a homeopátiának a fogászatban, és harmincnál is többet talált. A szuvasodás és a fogágybetegségek megelőzésére is ajánlható. Elmesélte egy esetét, 12 éves homeopátiás praxisa „csodáját”: Egy három és féléves kisfiúnak, akinek a családja nagyon is komolyan vette a fogmosást, több tejfogának barázdájában szuvasodást talált. Nem akarta a fogát fúrni, ezért úgy rendelte, hogy vadgesztenye homeopátiás oldatával dörzsöljék be rendszeresen. Két hónap múlva találkoztak legközelebb, és addigra minden szuvasodás eltűnt, csak mattabb fehér szín jelezte egykori helyüket. Papp Huba ma már páciensei 100 százalékánál alkalmazza a homeopátiát, ugyanis még a fúróból is a kiváló fájdalomcsillapító-sebgyógyító hatású Arnicát tartalmazó víz folyik.

homeo_alexandra4

A beszélgetés végén Bayer Ilona kétperces zárszót kért vendégeitől.

Papp Huba reménységének adott hangot: hamarosan felnő a homeopátiával gyógyított gyerekekből az új medikus-nemzedék, akik benyújtják majd az igényeiket az egyetemen, hogy erről is akarnak tanulni.

Kürti Katalin tapasztalatait összegezte: a homeopátia jól helytáll mind az akut, mind a krónikus betegségek kezelésében, és szelídítheti a betegségekre való hajlamot is. Fontos, hogy a gyógyuláshoz nem társul a mellékhatásoktól való félelem.

Molnár Mariann sikeres gyógyításai kedves emlékeit idézte: „Hol van a golyós doktor néni?” – kérdezte anyukájától egy gyerek a rendelőben. Nagy sikerként éli meg, amikor a gyógyult gyermek után az anyukája is jön a rendelésére a maga problémáival, és még nagyobb siker, amikor a (korábban esetleg szkeptikus) apuka is eljön tanácsot kérni, gyógyulni. Örömmel veszi, hogy sokan otthon is ügyesen alkalmazzák a homeopátiás szereket, betartva a kompetencia-határokat.

Mátray Árpád megerősítette, hogy mindaz, amit a kollégái elmondtak, igaz az állatorvoslásra is. Számára különösen nagy meggyőző erő a gazdaságossági-ökológiai szempont: a homeopátiás szerektől úgy gyógyulnak az állatok, hogy közben a szervezetükben nem halmozódnak fel méreganyagok, és ezzel a saját egészségünket is védjük.

A beszélgetés hivatalos része után a hallgatóság tagjai kisebb csoportokban beszélgettek tovább. Lehetőségük nyílt arra is, hogy átlapozzák és megvegyék dr. Kürti Katalin két könyvét: az „Aurum király” című, gyermekeknek szóló homeopátiás mesekönyvet, amelynek a szereplői egy-egy emberi alkatra jellemző homeopátiás szer megszemélyesítői, valamint a frissen megjelent „Homeopátiás zsebkönyv szülőknek – egy gyermekgyógyász javaslatai”-t.

 

Kölnei Lívia

 

A cikk forrása a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület honlapja.

Kapcsolódó cikkeinkből:

Homeopátia – keresztény homeopata orvos szemével

Féljünk-e a homeopátiától?

Coming out: használom a homeopátiát!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162