Talita

Keresztény női magazin

A megfogant élet védelme – ítélkezően vagy szeretettel?

„Ha az életet akarjuk védeni, akkor ki kell lépnünk sokszor szűk látókörű gondolkodásmódunkból!” Valaki nemrég azt mondta, a pro life és a szeretet között egyenlőségjel van. Ám úgy tűnik, a pro life (azaz életvédő, abortuszellenes) mozgalom sokszor beleesik abba a hibába, hogy bűntudatot kelt, ujjal mutogat és gyilkost kiált. Pedig nem erre kellene mennünk. Erről is beszéltünk a Családok Budapesti Világtalálkozóján.

A 2017-es Családok Budapesti Világtalálkozója egyik kerekasztal-beszélgetésén a Családháló képviselője is ott ült két spanyol, egy lengyel, egy svéd és egy szlovák életvédő szervezet között. Azt próbálták megfogalmazni, min kellene változtatni ahhoz, hogy a pro life üzenet minél szélesebb rétegekhez jusson el.

Gyűlölködés helyett elfogadás és szeretet

Hányszor, de hányszor látunk felbőszült tömegeket az interneten, akik a pro choice (választáspárti, abortuszt megengedő, sőt, alkalmanként támogató) oldalt képviselik? Milyen nagy felháborodás szokta övezni olyan kijelentéseiket, mint „el a kezekkel a méhemtől” vagy „az én testem, az én döntésem”, hogy a szaftosabbakat ne is említsük! Vajon mennyivel vagyunk jobbak, amikor szétdarabolt magzatokat mutogatunk országnak-világnak? Vajon mennyivel nyerünk meg több embert életvédő szemléletünknek, ha ítélkezve azt sugalljuk, hogy aki abortuszt követ el, az gyilkos, és innentől kezdve nem kívánunk foglalkozni vele?

A bűntudaton, a fájdalmon és a gyászon nem segíthetünk ítélkezéssel!

Minden abortusz mögött egy tragédia áll. Egy iszonyú nehéz döntés. A terhességmegszakítást pedig rettenetes bűntudat követi, és gyász – olyan gyász, ami sokszor csak évek, évtizedek múltán tör a felszínre. Ebben kellene inkább segítenünk: hogy ha egy nő már csinált abortuszt, ne tegye többször. Ha pedig arra készül, fogjuk meg a kezét, és mutassuk meg szeretettel neki, milyen lehetőségei vannak még. Éreztessük vele, hogy nincs egyedül, hogy nem kell mindenáron elvetetnie a babáját, hogy sok-sok vele hasonló helyzetben lévő nő döntött már másként! Ne mutogassunk rájuk, ne nézzük le őket, ne zárjuk ki őket. Így is elég nehéz neki. A pro life nem csak a magzat életéről, hanem az anyáéról is szól, hiszen az ő életét is meghatározza, megszül-e egy nem kívánt gyermeket vagy sem? Elveteti-e vagy örökbe adja?

A lehetséges jó út

Az életvédők felelőssége minden olyan nő védelme is, akik segítségre szorulnak, elkeseredettek, bizonytalanok, kényszer- vagy válsághelyzetbe kerültek.

A folytatás elolvasható a csaladhalo.hu-n, itt.

Kép forrása

Ajánljuk még:

Abortuszpárti provokáció – és a lelkipásztor válasza

Istvánka – Egy meg nem született gyermek története

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162