Almás-kakaós csiga
Az alaprecept (kakaós csiga) bizonyára sok szakácskönyvben és sütős-főzős portálon olvasható, én azonban nagymamámtól tanultam. Ezzel a sütivel várt, amikor Miskolcra utaztunk hozzá. Kiegészítettem almával is, hogy még finomabb legyen!
Hozzávalók a tésztához:
1 kg (rétes)liszt,
5 dkg élesztő (vagy 11 g instant élesztő),
3 tojássárgája,
1 citrom héja reszelve,
kis só,
kb. 7,5 dl tej,
10 evőkanál kristálycukor,
15 dkg margarin
A töltelékhez:
20 dkg margarin,
7 evőkanál kakaó,
2 zacskó vaníliás cukor vagy 1 kiskanál vanília aroma,
10 evőkanál kristálycukor (porcukor is megfelel),
5 alma apró kockára vágva.
A lisztbe belekeverjük az instant élesztőt, a 3 tojássárgáját, a kis sót, a citromreszeléket, majd fokozatosan a langyos tejet, amiben előzőleg 10 evőkanál cukrot elkevertünk. A margarint meglangyosítjuk, fokozatosan beledagasztjuk a tésztába. Képlékeny, puha tésztát kapunk. Langyos helyre félretesszük, kétszeresére kelesztjük.
A hagyományos élesztő felfuttatásának módja: fél dl langyos tejbe 2 csapott evőkanál lisztet, 1 kávéskanálnyi cukrot keverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Szalvétával letakarva, langyos helyen kelesztjük a duplájára, utána öntjük a tésztához.
A megkelt tésztát két részre osztjuk. A cipókat vékonyra (és lehetőleg téglalap formájúra) kinyújtjuk.
A 20 dkg olvadt margarinban elkeverjük a 10 evőkanál kristálycukrot és a 7 evőkanál kakaót, majd összehevítjük. Az így nyert kakaós krém felével megkenjük az egyik tésztát, másik felével a másikat. Mindkettőre almakockákat szórunk egyenletesen, majd hosszában felgöngyöljük bejgli formára, szorosan.
A két „bejglit” vastag ujjnyi szeletekre vágjuk, a csigákat még lelapítjuk, megformázzuk a deszkán, majd sütőpapírra (vagy kivajazott) tepsibe) helyezzük. Ne legyenek túl szorosan egymás mellett, mert még 10 percig kelesztjük a csigákat a tepsiben, majd sütés közben is növekednek.
Én 170 fokon, légkeveréses sütőben 10-15 percig sütöm. 47-50 csiga lesz.
Próbáljátok ki hasonlóan készített fahéjas töltelékkel és almadarabkákkal is! Különlegesen finom!
Kölnei Lívia
Tweet