Talita

Keresztény női magazin

Hamarosan megválasztják az új pápát!

ppavlaszts
Holnap ül össze a pápaválasztó konklávé. Miközben XVI. Benedek, a „papa emeritus” Castel Gandolfóban imádkozik mindannyiunkért, lehetséges, hogy már csak néhány napig tart a „sede vacante”, és megtudjuk, ki lesz a katolikus egyház új vezetője.

Miután az összes választásra jogosult bíboros megérkezett Rómába, nincs akadálya a konklávénak, ami nem mindennapi esemény, és egy cseppet sem mondható „modernnek”. A katolikusok többsége azonban nem az „új” dolgok bűvöletében él, s értékeli a „középkori” szokásokat. Engem is lelkesedéssel töltenek el a pápaválasztás külsőségei (is). A bíborosok ezekben a napokban valódi testületként, sőt közösségként élnek, egy épületben, a Szent Márta Házban laknak. Idejük jelentős részét pedig az Apostoli Palotában található Sixtus-kápolnában töltik, ahol a világtól elzárva üléseznek.

Magam is jártam egy ízben a Vatikáni Múzeumokban, amelyek része a kápolna is. 2005-ben, alig két héttel XVI. Benedek megválasztása után. Bizony, a magas falak között már nem annyira a bíborosok szelleme uralkodott, mint inkább a turisták tömege – akik közé én is tartoztam – igyekezett elszántan, hogy láthassa Michelangelo halhatatlan freskóit.

De hogyan is zajlik majd a pápaválasztás, milyen lesz a bíborosok napirendje?

A Szentszék szombaton tette közzé a konklávé első és azt követő napjainak időbeosztását.

Guido Marini prelátus, pápai szertartásmester elmondta, hogy március 12-én, kedden délelőtt tíz órakor a Szent Péter bazilikában bemutatják a pro eligendo Romano Pontifice („a pápa megválasztásáért”) szentmisét, amelyet Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja celebrál. Délután fél ötkor kerül sor a konklávéra való bevonulásra és a pápaválasztáskor esedékes eskütételre.

Ekkor átvonulnak a Pál-kápolnából a Sixtus-kápolnába, ahol a Veni Creator eléneklése után tesznek esküt, majd sor kerül a második elmélkedésre és az első szavazásra. Negyed nyolckor elimádkozzák a vesperást, majd fél nyolckor visszatérnek a Szent Márta Házba.

Az ezt követő napokon reggel háromnegyed nyolckor indulnak a Pál-kápolnába, ahol szentmisét mutatnak be. Fél tízkor megtartják a napközi imaórát, majd a Sixtus-kápolnában sor kerül a szavazásokra.

Délután négykor ismét az Apostoli Palotába mennek, ahol a Sixtus-kápolnában kezdődik az első szavazás. Este negyed nyolckor a bíborosok vesperást tartanak, majd fél nyolckor indulnak haza, a Szent Márta Házba, ahol este nyolckor vacsoráznak.

A konklávén résztvevő alkalmazottak március 11-én, vagyis ma délután fél hatkor tesznek esküt a Pál-kápolnában, majd Tarcisio Bertone bíboros, camerlengo előtt személyesen aláírják az eskütétel dokumentumát. Ez nagyon komoly dolog, teljes titoktartást követel meg.

„Minden személy, akinek bármilyen okból és bármikor tudomására jut valami, ami közvetlenül vagy közvetve érinti a választás cselekményeit, különösen a választáson történt szavazásokat, szigorú titoktartásra van kötelezve a választó bíborosok testületén kívüli minden személy vonatkozásában: emiatt a választás megkezdése előtt pontosan meghatározott módon és formula szerint esküt kell tenniük annak tudatában, hogy ennek megszegése az Apostoli Széknek fenntartott latae sententiae (magától azonnal, automatikusan beálló) kiközösítésbe esnek.” (Részlet XVI. Benedek Motu proprio kezdetű enciklilájából)

Minden délelőtt és délután két-két szavazást tartanak. Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője elmondta, hogy a konklávé során a füstjelzést a szavazások végén elégetett szavazócédulákkal adják, de nem minden egyes szavazást követően, hanem csak a két forduló után. Ha a második délelőtti vagy a délutáni fordulón választják meg az új pápát, akkor délben vagy este hét óra körül várható a füstjelzés. Ha a pápaválasztás a szavazás délelőtti vagy délutáni első fordulójában megtörténik, akkor a fehér füst fél tizenegy és tizenegy, vagy délután öt és hat óra között száll fel a Sixtus-kápolnából.

Biztos vagyok benne, hogy sokan várják majd a füstjeleket a Szent Péter téren a következő napokban!

A Magyar Kurír nyomán.

 

Kóczián Mária

 

Nyitókép

Kapcsolódó cikkeink:

“Többször megvizsgáltam a lelkiismeretemet” – XVI. Benedek lemondájáról

Az ember, aki pápa volt


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162