Talita

Keresztény női magazin

Még mindig Genfest!

genfest1
A hétvégén zajlott Budapesten a Genfest, az egységért, az egyetemes testvériség megteremtéséért élő, tevékenykedő, imádkozó fiatalok találkozója. Az Evangélikus Fiatalok Oldalán jelent meg Györffy Lajos hangulatos beszámolója, amelyet nagy örömmel és köszönettel vesz át a Talita!

Még mindig Genfest. Egyszerűen megéri róla írni, sokat adott. 12.000 fiatal a világ minden tájáról, közös programok, egymás országainak és helyzetének megismerése képeken, ételeken át; zászlókkal való fényképezkedés, koncertek, teli Sportaréna, vonulás keresztül Budapesten. Mindezt az Egyesült Világért. A Szeretetben egyesült világért. A bonyhádi evangélikus ifivel vettünk részt a háromnapos alkalmon.

Let’s bridge! (“Építsünk hidakat! a szerk.) – köszöntöttük egymást csütörtök este a metróból kifelé a Városligetben mindenféle nyelven beszélő emberekkel. Már a nulladik napon sikerült megtölteni 3-4000 emberrel a Petőfi Csarnokot, ahol a Gen Rosso Együttes Streetlight című musicaljét hallgathattuk meg. Másnap, a hivatalos programon és helyszínen az Aréna előtt már 10.000-nél is több fiatal várta a közös megnyitót egységben, vidáman. Hatalmas köröket alakítottunk, ahol az aktuális, mindenki által ismert számokra táncoltunk, vonatoztunk, vagy a brazilok teremtettek fantasztikus légkört különféle dobjaikkal.

genfest2

Eközben kicsit odébb a kelet-európai országok mutatkoztak be standok segítségével, ahol fehérorosz teát, litván és lengyel sütiket kóstolhattunk, tanulhattunk viccesen szlovákul, fényképezkedhettünk a bolgár néptáncosokkal. Jó volt látni, hogy az amúgy néha nem épp legjobb viszonyú országok egymás mellett beszélgetnek, egymás zászlóival fotózkodnak.

genfest3

Este megkezdődött a megnyitó is, majd a koncertek. Bár az én zenei ízlésem nem szokott ezekhez a dalokhoz, mégis jólesett látni az őszinte lelkesedést, a világ minden tájáról érkező zenészeket és a tömeg hullámzását a megtelt sportarénában. A valódi programok és a hídépítés szombat délelőtt kezdődött. Megható történeteket, bizonyságtételeket hallhattunk szomorú sorsú országokból, nehéz tragédiák utáni talpra állásokról, fontos döntések meghozataláról; internetes videókapcsolatot létesítettünk Új Zélanddal, Indonéziával, Kanadával és más helyi “kis-Genfestekkel”.

genfest4

Külön öröm volt, hogy nemcsak a helyszínen ülő 12.000 fiatal, hanem a DunaWorld TV nézői és az internetnek hála, az egész világ követhette az eseményeket, ki-ki a saját nyelvén, hiszen az Arénában is különböző frekvenciákon sugározták több nyelven is a fordításokat. Délután pedig együtt indultunk az Arénától a Városligeten keresztül a Szent István térhez, majd a Lánchídhoz, ahol az előre megbeszélt módon játszottuk el a flashmobot, adogattuk egymásnak aláírt sálainkat, és válthattunk pár szót bármelyik résztvevővel.

genfest5

Engem legjobban a világ egységének megteremtése, mint fő cél fogott meg. Nyelvre, vallásra, bőrszínre való tekintet nélkül mindannyian megélhetjük egymásban a szeretetet, egymás teljes elfogadását, ha a sokszor hangoztatott fő mottó – “azt tedd másokkal, amit szeretnéd, hogy veled is tegyenek” – szerint élünk. Biztosan nem könnyű félretennünk előítéleteinket, különbözőségeinket és megértenünk a többi ember indítóokait, gondolkodását. De mivel Isten minket közösen teremtett embernek és azt szeretné, hogy egymással éljünk ebben a világban, nekünk, keresztényeknek – és más békéért kiálló embereknek – mindenképpen a feltétel nélküli szeretet (még ellenségeink felé is!) belülről fakadó érzésével kellene egymás felé lennünk. Nagyon nehéz néha. Mégis ehhez kérünk sok erőt egymástól és egymáson keresztül Istentől.

genfest6

Győrffy Lajos

 

Forrás: Evangélikus Fiatalok Oldala

Kapcsolódó cikkeink:

Isten végtelenül szeret – Offenbächer Éva a Fokoláre Mozgalomról

A nagymarosi lelkierőmű 40 éves

A családról – Nagymaros 2011


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162