Hortobágyi palacsinta – ahogy mi szeretjük!
Nem éppen böjti fogás, de közeledik az ünnep, arra is készülni kell!
Ha hortobágyi palacsintát készítek, osztatlan sikert arat a családban. Ritka, hogy mindenki egyformán kedveljen egy ételt – ez nálunk ilyen.
Ha egy napon sütöm ki a palacsintákat és készítem ezt az ételt, elég fárasztó munka, ugyanis nálunk rengeteg palacsintára van szükség. Ezért praktikusabb, ha a palacsintát előző este sütöm (vagy megkérem erre valamelyik gyermekemet, akik többnyire készségesen jelentkeznek, ha megtudják, hogy milyen finomságról van szó), és másnap délelőtt készítem el magát a főételt.
Öten vagyunk, de a hortobágyi palacsintából két napi adag kell, annyira népszerű.
Hozzávalók a palacsintához:
1 kg liszt
2 egész tojás
1 dl étolaj
fél teáskanál só
annyi víz, amennyivel elkeverve se nem sűrű, se nem túl híg tésztát kapunk (ezt nevezik palacsintatészta-sűrűségűnek, jobban nem lehet körülírni)
Ebből én kb. 22 szép, nagy palacsintát sütöttem.
Töltelék hozzávalói:
2 kg darált sertéshús
3 evőkanál étolaj
2 nagy fej vöröshagyma
2 nagy evőkanál őrölt pirospaprika
1 csapott teáskanálnyi őrölt bors (fekete vagy fehér)
1 csapott teáskanálnyi őrölt kömény
víz, só,
1 nagy pohár tejföl
kevés liszt a szaft sűrítéséhez
(és még 1 nagy pohár tejföl, amit majd az egész tetejére öntök)
A darált húsból pörköltet készítek, amit a végén – kevés liszttel elkevert – tejföllel dúsítok. Fontos, hogy jó sok szaftja legyen, mert a száraz palacsinta nem olyan finom!
Egy palacsintába 3 evőkanál hústölteléket teszek, majd négyszögletes csomagocskákba hajtogatom. A tepsi alját bekenem a hústöltelékkel, arra fektetem sorban egymás mellé a palacsintákat. Lehetőleg egysorosan készítem, ezért nekem két tepsire volt szükségem, és még így is maradt néhány töltött palacsinta a második sorra.
A tetejét meglocsolom a maradék pörkölttel (az a jó, ha ilyenkor még marad rá bőven), majd ráöntök egy nagy doboz (kevés vízzel hígabbra kevert) tejfölt.
150-170 fokon sütöm addig, amíg az egész jól átforrósodik, és a teteje enyhén barnulni kezd.
Semmilyen köret nem kívánkozik mellé, hiszen ez már maga hús és tészta együtt. Savanyúságot kínálhatunk hozzá.
Kölnei Lívia
A fotók a szerző felvételei.
Korábbi receptjeinkből:
Tweet