Talita

Keresztény női magazin

Talita Madridban – Tortilla de patatas

tortilla-de-patatas2
Az igen csak gazdag spanyol konyha egyik legnépszerűbb és egyben legegyszerűbb étke nem más, mint a krumplis-hagymás rántotta, amelyet a helyiek (is) előszeretettel fogyasztanak.

A hiedelem úgy tartja, egy szegény asszony készítette el először e különlegességet, mikor is az első karlista háború vezéralakja, Zumalacárregui tábornok tért be szerény hajlékába és kért tőle némi ennivalót. Ám az asszony nem talált otthon semmit, amit adhatott volna az úrnak, csupán néhány szem burgonyát, egy fej vöröshagymát és egy-két tojást. Miután földarabolta és olajban megsütötte az előbbieket, összekeverte a fölvert tojásokkal és lassú tűzön készre melegítette. A vendég jóllakottan és elégedetten távozott.

Mások úgy tartják, Peruból származik a híres tortilla de patatas, de a lényegen mit sem változtat az, hogy honnan ered. Szeretjük, mert finom.

Mi magunk is könnyedén elkészíthetjük otthon, nem igényel nagy költségvetést, és egészen biztosan nem marad meg másnapra. Többféle recept létezik, ízlés szerint bármit hozzáadhatunk (fűszerek, paprika, sonka, kolbász…), de ezúttal az általam használt és bevált elkészítési módot osztom meg a kedves olvasókkal.

Három nagyobb szem krumplit meghámozunk és vékonyra szeletelünk, majd egy fej vöröshagymát is földarabolunk és bő olajban, sóval-borssal megszórva, puhára sütjük, majd leszűrjük. Fontos, hogy lehetőleg olíva olajt használjunk, hiszen így nyerheti el az igazán autentikus ízét. Öt tojást habosra keverünk, sózzuk, majd hozzáadjuk a burgonyát és hagymát. Némi olajjal kenjük ki a serpenyőt, és öntsük bele a keveréket. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le az alja, néha rázzuk meg egy kicsit. Lassú tűzön  addig sütjük az egyik oldalát, amíg nem túl folyós a tetején a tojás, az alja pedig jól megsült, majd egy tányérra fordítjuk és visszaborítjuk a sületlen oldalával is a serpenyőbe, és azt is megsütjük.

Jó étvágyat!

 

Gerber Luca


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162