Karácsonyi receptek 4. – Mézes fűszeres dió
Karácsony előtt egy-két héttel már elkezdődik nálunk az édességkészítés. A bejglin kívül – amit anyukám szokott sütni nekünk – még háromféle édesség kerül az asztalra. Egyik a mézeskalács, amit már a nagyobbik gyerkőc segítségével készítek, másik a mandulás linzer, harmadik a fűszeres dió.
Ez utóbbit készítem el legelőször, Karácsony elött egy-két héttel, mivel semmi romlandó nincs benne, így sokáig eláll. (A mézeskalácsot és a mandulás linzert is egy héttel hamarabb megsütöm. Fémdobozban ezek is elállnak egy-két hétig.)
A fűszeres diót különösen kedvelem, nem csak azért, mert nagyon finom, hanem mert semmiféle szakácstudomány nem szükséges hozzá.
Íme a recept:
25 dkg dióbél
1 evőkanál méz
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál őrölt gyömbér
1 evőkanál őrölt fahéj
fél evőkanál őrölt szegfűszeg
csipet só
A dióbél-darabokat hőálló edényben 10 percre 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A mézet, az olajat és a vizet felforraljuk, és ráöntjük a sütőből kivett dióra. 2-3 percig kevergetjük, majd az előre összekevert cukor-fahéj-gyömbér-szegfűszeg-csipet só keverékbe forgatjuk, és hagyjuk kihűlni. Minél nagyobb szemű a kristálycukor, annál dekoratívabban néznek ki a diók.
Jó csemegézést, és boldog Karácsonyt!
R. Nagy Csilla
Tweet