Talita

Keresztény női magazin

Milyen lehet a végső elengedés?

elenegdni_emese
Három éve, amikor a hatéves lányom először aludt sátorban az erdőn hatalmas zivatarok közepette a cserkészekkel, fizikailag és lelkileg is annyira rosszul voltam, hogy végül elrohantam a templomba imádkozni. Épp gyóntatott a pap. Amikor látta, milyen állapotban vagyok, csak mosolygott, miként lehet egy pszichológus ilyen oktalan. Hiszen a gyerekek előbb utóbb elmennek a saját útjukat járni, nem?

Elmennek, de attól, hogy ezt tudjuk, még nem lesz könnyebb nekünk, akik foglalkozásunktól függetlenül azért elsősorban mégiscsak anyák vagyunk.

Néha megrettenek, milyen lehet a végső elengedés, amikor a gyermek nekivág a saját, önálló életének. Mint amikor az idős asszonyok csodásan megművelt kertjeinek termése már nem fogy el családi körben, így jobb híján a szerencsés szomszédok részesülnek a friss zöldségekből. Így marad magára az anya bölcsességével sok-sok gyermekével töltött év, élmény, tapasztalat után. Leszüretelt fa: gyümölcsétől megfosztottan.

Egy asszony, sőt, egy család életében a gyermekek kirepülése az egyik legsúlyosabb megrázkódtatás. Normál krízis ez, amilyet minden család megél. Amit e kis közösség évtizedek alatt felépített, egyszerre megszűnik, legalábbis megszokott formájában. Akinek a kibontakoztatásáért a szülőpár dolgozott, most elhagyja a fészket. Érezhetünk örömet afelett, hogy gyermekünket sikeresen felneveltük, ha jól veszi az életkezdés első akadályait. De ez az öröm párhuzamosan jelenik meg az elhagyatottság, kifosztottság, magány és gyász érzéseivel.

Bár szerettünk továbbra is kapcsolatban marad velünk, a megszokott kötelékek felbomlanak. A maga urává válik, maga dönt immár életéről. A szülők felelőssége megszűnik. A cél, amiért küzdöttek átalakul. Megváltozik a családtagok közötti dinamika.

Egészen új élethelyzethez kell alkalmazkodnia a középkorú-idősödő szülőknek. Nem természetellenesek ilyenkor a gyász megnyilvánulásai. Szomorúság, sírdogálás, érzelmi-hangulati ingadozás. Előfordulhat az is, hogy a szülő haragot érez gyermeke iránt, hálátlannak, érzéketlennek látja. Emiatt akár bűntudata is támadhat, így meglehetősen ambivalens érzelmi állapotba kerülhet.

Megélheti, hogy akire rááldozta idejét, energiáját, fiatalságát, most elhagyja. Akik szakmájukban, hivatásukban megtaláltak számításukat, könnyebben boldogulnak ilyenkor. Energiáikat képesek átcsoportosítani munkájukba. Mások régen halogatott kedvtelésekbe fognak, vagy utazgatással töltik be kiüresedő napjaikat. Jó megoldások ezek, a felszabaduló kapacitás hasznos kiaknázásai. Ahogyan a felhalmozott tapasztalat és tudás sem veszik el, ha esetleg lehetőség nyílik fiatalabb családok támogatására, segítésére.

Rossz megküzdés a gyermek autonómiájának gátlása bármilyen formában. Itt egészen „övön aluli” praktikákra is gondolhatunk, mint amilyen a gyermek bűntudatának felkeltése a leválás miatt. A függőségi helyzet erősítése, a fiatal érzelmi zsarolása.

De itt beszélhetünk a gyász-reakción túlmutató depresszióról is. Ugyancsak destruktív az alkoholba vagy más függőségekbe menekülés. Gyakori jelenség, melyet főleg családapáknál figyelhetünk meg, hogy a kontroll alól szabaduló gyermek helyére keres valaki mást. Vesztére ilyen helyzetbe kerülhet valamelyik gyerek, aki még a családban marad, de megkaphatja a túlzott ellenőrzést egy szerencsétlen beosztott, vagy olyan személy, aki más módon, de függő helyzetben van az illetőtől.

Talán még mindig a férfiakra jellemzőbb inkább, hogy ilyenkor hajlamosak új párkapcsolat után nézni, és a keresésnek nem ritkán kisebb gyermekeket nevelő nők lehetnek a célpontjai. Vagy gyermektelen fiatalok, hiszen akár újabb család alapítása is benne lehet még a pakliban.

Ebben az időszakban igen gyakoriak a válások. A középkorú pár nem képes átvészelni a krízist, nem talál ismét egymásra a gyerekek elbocsátása után. Mivel manapság könnyű elválni, és párt találni sem lehetetlen, ezért a kiüresedés elleni menekülés egyik formája lehet egy kései szerelem, amely felboríthatja az akár 20-25 éves, stabilnak látszó kapcsolatokat is.

Éppen ezért fontos a párkapcsolat folyamatos ápolása, még akkor, amikor a gyermekek jelen vannak a családban. Bármilyen nehéznek látszik, a kisebb gyerekek mellől is jó, ha kap egy-két szabadnapot a fiatalabb pár. Szerencsés, ha a nagyszülők mellett van a baráti körében olyan korosabb házaspár, aki szívesen átvállalja ilyenkor a gyerekeket, csökkentendő saját elgyermektelenedése miatti szomorúságát. Aztán majd csak megjelennek egyszer a várva várt unokák…

Szűcs Emese

Nyitókép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162