Talita

Keresztény női magazin

Rakott diós guba

diós guba címlapA mákos guba nálunk karácsonyi étel, de készítem máskor is, főleg télen. A diós változat is elkészíthető bármikor, akár karácsonykor is, ha valaki nem szereti a mákot.

Hozzávalók 4 személyre:
6 nagyobb kifli
25 dkg dióbél
5 ek. porcukor
1 l tej
1 ek. kristálycukor
két csomag vaníliás cukor
kb. 5 dkg vaj
10-12 ek. baracklekvár
méz

diós guba 2

Elkészítés:
A kifliket karikákra vágom, és hagyom szikkadni.

A tejet a vaníliás cukorral és a kristálycukorral felforralom és langyosra visszahűtöm.

diós guba 4Megdarálom a diót, összekeverem a porcukorral.

A tejjel átitatom a kiflikarikákat. Ezt a hat kiflis mennyiséget 4-5 adagban készítem el. Egy nagyobb lábasban, a fedőt a lábasra rakva, kicsit össze is rázom a tejjel a kiflit, majd a cukros dió egy részével is ugyanígy összerázom. Egy kivajazott hőálló tálba, tepsibe lerakom a már kész adagot, és az egyes rétegeket még megszórom cukros dióval, kanalazok rá néhány kanál mézet és baracklekvárt. A vajból pedig kiskanállal teszek minden rétegre egy kicsit.

A tetejét nagyobb adag dióval szórom meg és mézet is csorgatok rá.

Kb. 30-35 percet sütöm középmelegben, amíg a dió aranybarna nem lesz a tetején.

Forrón is finom, de ha lehül, az ízek jobban kijönnek. Ínyencek adhatnak még hozzá vaníliaöntetet.

diós guba vége

Kóczián Mária

 

A szerző fotóival

Tészták még a Talitán:

Szilvás süti könnyű, kelt tésztából

Univerzális piskóta és a keverőgép-matuzsálem

Tejes pite zűrös napokra

Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából!

Kekszsüti kakaós krémmel


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162