Rakott diós guba
A mákos guba nálunk karácsonyi étel, de készítem máskor is, főleg télen. A diós változat is elkészíthető bármikor, akár karácsonykor is, ha valaki nem szereti a mákot.
Hozzávalók 4 személyre:
6 nagyobb kifli
25 dkg dióbél
5 ek. porcukor
1 l tej
1 ek. kristálycukor
két csomag vaníliás cukor
kb. 5 dkg vaj
10-12 ek. baracklekvár
méz
Elkészítés:
A kifliket karikákra vágom, és hagyom szikkadni.
A tejet a vaníliás cukorral és a kristálycukorral felforralom és langyosra visszahűtöm.
Megdarálom a diót, összekeverem a porcukorral.
A tejjel átitatom a kiflikarikákat. Ezt a hat kiflis mennyiséget 4-5 adagban készítem el. Egy nagyobb lábasban, a fedőt a lábasra rakva, kicsit össze is rázom a tejjel a kiflit, majd a cukros dió egy részével is ugyanígy összerázom. Egy kivajazott hőálló tálba, tepsibe lerakom a már kész adagot, és az egyes rétegeket még megszórom cukros dióval, kanalazok rá néhány kanál mézet és baracklekvárt. A vajból pedig kiskanállal teszek minden rétegre egy kicsit.
A tetejét nagyobb adag dióval szórom meg és mézet is csorgatok rá.
Kb. 30-35 percet sütöm középmelegben, amíg a dió aranybarna nem lesz a tetején.
Forrón is finom, de ha lehül, az ízek jobban kijönnek. Ínyencek adhatnak még hozzá vaníliaöntetet.
Kóczián Mária
A szerző fotóival
Tészták még a Talitán:
Szilvás süti könnyű, kelt tésztából
Univerzális piskóta és a keverőgép-matuzsálem
Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából!
Tweet