Talita

Keresztény női magazin

Ukrajna: közel, mégis távol

euromaidan-2013-5
Az utóbbi két hónapban figyelmünk újra keleti szomszédunk felé fordult. Ukrajna közel van, mégis távol, alig tudunk róla valamit. Három témát jelzek, mintha csak három fotót készítenék az ott élőkről. Úgy gondolom, ezek a kiragadott képek a mostani feszültségről is szólnak.

 

 

Abortuszok földje

Ukrajna lakossága 1991-ben, függetlenné válásának évében 52 millió volt. 2008-ban már csak 46 millió. A Dolja (Sors) nevű civil szervezet szerint 17 év alatt 30 millió abortuszt hajtottak végre az országban. Az abortuszok száma naponta 700. A terhesség 154. napjáig törvényesen lehet végezni abortuszt. Jól számolsz, kedves Olvasó! Ez azt jelenti, hogy az ötödik hónap végéig.

Számokról mindig lehet vitatkozni. A népszámlálási adatokból eltűnt 6 millió ember bizonyára nem csak az abortuszok nagy számával magyarázható. A kivándorlás – a volt Szovjetunió országaiba, ill Nyugatra – szintén hozzájárulhatott ekkora népességfogyáshoz. De ezzel együtt, ha az arányokat nézzük, Ukrajna népességének gyakorlatilag kétharmadával egyenlő a 17 év alatt végzett abortuszok száma. Ha ezt Magyarországra vetítjük, azt jelenti, mintha 17 év alatt nagyjából 6 millió abortusz történt volna nálunk. Szemben az ugyanebben az időszakban megtörtént kb. 1.1 millióval, ami egyébként szintén megdöbbentő szám.

Ez az adat fényt vet arra is, milyen Ukrajnában a nők helyzete, megítélése, és feltehetőleg milyen az önmagukhoz való viszonyuk, önértékelésük, emberi méltóságukról alkotott képük, és persze, a lehetőségeik.

femen14
FEMEN-cirkusz: nagy ára van

Egyre gyakrabban hallunk a 2008-ban Ukrajnában alapított FEMEN-ről. A szervezet, miután 2013 közepén kitiltották Ukrajnából, Kijevből Párizsba tette át székhelyét. A félmeztelen FEMEN-aktivisták fellépési helyszíneként divatbemutató, templomi szertartás, egyházi személyek előadása, abortuszellenes tüntetés, sőt, parlamenti ülés is szerepelt már.

Ukrajnában a nők háttérbe szorítva, kizsákmányolva érzik magukat. A szervezet eredetileg, tagjai önmeghatározása szerint a patriarchális viszonyok és a szexturizmus ellen jött létre. Ezek érthető és elfogadható alapok. Nem így a szervezet akciói, amelyek egyértelműen agresszívak, a részt vevő nők és célpontjaik emberi méltóságát sértőek. Lehet-e rossz eszközökkel harcolni a jóért? A mi válaszunk egyértelmű: a FEMEN árt. Azoknak is, akik részt vesznek az akciókban, és azoknak is, akik ellen irányul. Végső soron minden nőjogi, minden feminista szervezetet érint a fellépésük. Ennek tudatában régóta csodálkozunk már, hogy a más téren folyamatosan tiltakozó, elzárkózó és elhatárolódó feminista szervezetek ebben az esetben miért nem teszik ezt?

A FEMEN körüli ellentmondásokat tovább gyarapítja, hogy egy ausztrál filmrendezőnő, a 28 éves Kitty Green, aki egy évig élt Kijevben egy FEMEN-aktivista lakásában, leleplező filmet készített a szervezetről. Ebből kiderül az is, hogy a FEMEN mögött egy férfi áll, aki a lányokat egyesével válogatta ki az akciókra, és igen dehonesztáló módon nyilatkozott róluk.

Egy volt aktivista azt állítja, hogy a lányok nem önkéntesek, az akciókat – ukrán viszonyok között – jó pénzért, havi fizetésért hajtják végre.
Alázlak, mert megtehetem

A több mint két hónapja tartó megmozdulások során számos felvételt láthattunk a barikádokról, az erőszakról. A 2006-os budapesti történéseken némiképp megedződött magyar érdeklődő mégis találkozik sokkoló képkockákkal. A suhogó gumibotok látványa, és a téli hidegben meztelenre vetkőztetett, testén ütések nyomát hordó tüntető, akit a BERKUT, a különleges ukrán belügyi alakulat tagjai szabadon alázhatnak – sokáig nem megy ki a fejünkből.

A hírek szerint az a belügyis, aki az a utóbbi esetről felvette a videót, és társa, aki feltette a You Tube-ra, külföldre szöktek a megtorlás elől. A BERKUT-osok – gondolom – továbbra is büntetlenül “teszik a dolgukat”, mert tehetik.

meztelen_tntet

Kóczián Mária

Nyitókép ( A 2004-es eurovíziós dalfesztivál győztese, Ruszlána a Majdanon). Második kép. Harmadik kép

Korábbi cikkeinkből:

Védőnők az álterhes kutatónő csapdájában

“Ki tud többet a Szovjetunióról?” – Véres, bolsevik retró

Néhány kérdés radikális leszbikus feministákhoz

Kivándorlók – Kívül tágasabb?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162