Zöldségleves húsgombóccal – fogyaszt és táplál egyszerre!
Szeretjük a tartalmas, egytálételnek is beillő leveseket, de unjuk már a gulyást, a húslevest… Ezért újítottam!
Hozzávalók 4-5 főre:
- 4 nagy sárgarépa
- 15-20 dkg zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál szárított, őrölt zöldség
- só
- őrölt bors, borsikafű, petrezselyem
A gombócokhoz:
- kb. 30 dkg darált sertéshús
- kb. 10 dkg rizs
- 1 egész tojás
- só
- fűszerek: őrölt bors, borsikafű, majoranna
- (Ha valaki azt szeretné, hogy a levesnek egy kis piros színe legyen, pirospaprikát is tehet a gombócba.)
Elkészítés:
A rizst ugyanannyi vízben, mint maga a rizs, kevés sóval félpuhára főzöm: néhány percig forralom, majd lefedve kb. negyedórán át állni hagyom. Utána összekeverem a darált hússal, tojással, sóval, fűszerekkel. Tenyeremben közepes méretű gombócokat formálok, és egy tányéron szépen felsorakoztatom őket. (Mekkora a közepes méretű gombóc? – kérdezhetné bárki, jogosan. Nem könnyű válaszolni. Nem aprócska, de azért jóval kisebb annál, mint ami a tenyeremet betöltené.)
A levesnek szánt mennyiségű vízben a megpucolt vöröshagymát a babérlevéllel együtt felforralom. Amikor már forr, beleszórom a karikákra vágott répát, majd amikor már a répa kissé megpuhult, a borsót, a sót és a fűszereket is beleteszem. Ekkor jött el az ideje a gombócoknak is, egyenként beleeresztgetem őket a lébe. Fontos, hogy a víz lassan, de folyamatosan forrjon. Akkor van készen, amikor a levet megkóstolva az ízek összeértek, és egy gombócot kiemelve és átvágva, a darált húst szürkésnek, főttnek látom és ízlelem.
Jó étvágyat hozzá!
Kölnei Lívia
Korábbi leveleseink:
Karfiolleves gyerekkori emlékkel
Tweet