Zöldséges samosa (szamósza)
…avagy indiai töltött batyu. A héten indiai ízekben utazunk.
A tésztához valók:
- 1/2 kg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 tk. só
- kb. 3 dl joghurt
A hozzávalókat összedolgozzuk kemény tésztává. Tálban letakarva fél órát pihentetjük. A tésztából kisebb citrom méretű golyókat készítünk, ezeket kinyújtjuk olajozott vagy vajazott felületen, amennyire lehet kör alakúra, 10-12 cm átmérőjűre. Középen kettévágjuk, így két félkört kapunk. A félkörből tölcsért formázunk, és megtöltjük a már elkészített töltelékkel. A tészta széleit összecsipkedjük, és lezárjuk.
A töltelékhez valók:
- 3 db burgonya
- 1 közepes fej karfiol
- 2 dl (egy bögrényi) friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 1 tk. őrölt koriandermag
- 1 tk. őrölt édeskömény mag
- 2 tk. gram masala fűszerkeverék
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 2 tk. kurkuma
- 2 tk. só
- 8-10 szál koriander zöld (elhagyható)
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint chili (elhagyható)
Ebből 16 db batyu jött ki.
Bőséges olajban kisütöttem.
Mellé még zöldséges bulgurt készítettem, fokhagymás tejfölös mártogatóssal.
Loboda Krisztina
Tweet