Cukkinitócsni és rántott cukkini petrezselymes krumplival
Amikor egy üzlet beindul…, vagyis a cukkini érni kezd, bizony eléggé találékonynak kell lenni, hogy a család egy idő után ne kezdje el húzni a száját: “Neee, már megint cukkini!”
Már javasoltunk néhány cukkinis receptet az elmúlt években, vagy olyan ételt, amelyet ebből a kiváló zöldségből is el lehet készíteni, de tudjuk, soha nem elég, mindig jó néhány újabb ötlet!
Először is készítsd el a petrezselymes krumplit, mert a cukkini, akár rátva, akár a tócsni, frissen a legfinomabb! Én egészen friss újkrumpliból csinálom, amit főzés előtt ások ki a földből. Nem pucolom meg, csak alaposan megtisztítom, kockákra vágom, sós vízben megfőzöm, és csak tálalás előtt teszem rá a frissen felvágott petrezselymet, amivel olajon egy-két percig forgatom, mert így sokkal jobban megmarad a petrezselyem íze!
Fontos: Tegyél félre kb 10 dkg főtt krumplit, még szükség lesz rá!
Rántott cukkini
Klasszikusnak számít, nem is szeretnék róla sokat írni, panírozni mindenki tud, mindössze néhány jó tanács, hogy igazán finom legyen:
Ha a cukkini héja még puha, ne pucold meg, csak akkor, ha már egy kicsit megkeményedett! Öreg cukkini (amelyiknek már teljesen kemény a héja) nem lesz olyan finom rántva, mint a friss, felesleges kísérletezni vele.
Ne szeleteld félcentisnél szélesebbre a cukkinit, mert az ennél nagyobb szelet nem sül át igazán jól!
Csak közvetlenül a panírozás előtt, egyenként sózd be a szeleteket, mert ha csak egyszerre sózol be mondjuk 10-12 szeletet, mire végzel, már túl sok levet ereszt, és túl vastag lesz rajta panír, ill. a cukkini összesik, mire megsül.
Ha kisült, mindenképpen le kell róla itatni az olajat, mert ha ezt nem teszed meg, nagyon hamar beszívja a zsiradékot.
Na de mi legyen a panírozásból maradt tojással és a prézlivel? Lesz belőle:
Cukkinitócsni
Kb. két tojásnyi maradékba teszek két púpozott kanál pzézlit, belereszelek (nem sajtreszelőn, hanem a nagyobb lyukú reszelőn) 15 dkg cukkinit, amit még félretettem a rántás során. A 10 dekányi krumplit villával összetöröm, és ezt is a masszába keverem. Belepréselek egy nagyobb gerezd fokhagymát, beledarálok egy kis vegyes borsot, sózom, és néhány perc állás után evőkanállal forró olajba szaggatom, a tetejét villával lelapogatom, hogy ne legyen félcentisnél magasabb. Barnulásig sütöm. Ki ahogy szereti, lehet nyersebben hanyni vagy egészen barnára sütni.
Nyers vagy salátának elkészített paradicsommal nagyon finom! De mi képesek vagyunk egész délután eszegetni a maradékot hidegen is. És gondolom, mindenki rájött már, hogy főzelékek mellé is kiváló bármelyik változat!
Kóczián Mária
Fotók: Klausz Veronika
Cukkinis receptjeinkből:
Zöldfűszeres sertéshús tejfölös cukkinivel
Tweet