Talita

Keresztény női magazin

„Érzékenyítő” tánc – kerekesszékkel

paradance_sznes
A ParaDance Company célja, hogy a mozgássérült és az ép társadalomnak bebizonyítsák, van élet a kerekesszéken túl is. A tánc és a zene öröme formálja közösséggé és erősíti őket. Következő fellépésük 2012. november 30-án lesz.

Ebből az alkalomból beszélgetek a ParaDance Company egyik tagjával, Ungvári Györgyivel. Megtudom, hogy ő és Mészáros Gabriella a társulat alapítói, ötletgazdái. A csapat még nagyon fiatal, szeptember elején alakult, de már négy fellépést tudhatnak maguk mögött, ebből az egyik Erdélyben volt.

paradance

A ParaDance Company tíz aktív táncosból áll jelenleg. Az életkoruk 20-55 év közötti. Szívesen látnak ép táncosokat is, hisz bővülő repertoárjukba úgynevezett „combi-vegyestáncokat” is terveznek. Két fiú a fiatalabb közönség kedvencei lettek az akrobatikus kerekes székes tánccal.

paradance_akro

A társulat célja, hogy a mozgássérült és az ép társadalomnak bebizonyítsák, van élet a kerekesszéken túl is. A tánc és a zene öröme formálja közösséggé és erősíti őket.

Gabi mozgássérültsége mellett 98 százalékban látássérült is, de annyi energiát áraszt magából, amennyivel képes feltölteni az egész tánccsoportot és a nézőközönséget is. Györgyi pedig régóta foglalkozik „révészként” olyan friss sérültekkel, akiket át kell segíteni az „élet folyamának” „elesettség oldaláról” az „új élet oldalára”, ahol a már megváltozott állapotukkal együtt tudnak élni.

paradance_csoport

Gabi és Györgyi az ÖNÉ Egyesület és a ParaDance Company képviselőiként úgynevezett „érzékenyítő órákra” járnak különböző iskolákba, ahol a sérült lét interaktív bemutatása mellett a ParaDance-et is népszerűsítik. Legutóbb a gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában jártak. Ennek a munkának tudatformáló hatása van. Sok embernek katartikus élmény a velük való találkozás.

paradance_tornaterem

Próbáikat a MEOSZ ,az OORI és a Kispesti Önkormányzat is segíti a helyszínek biztosításával. A koreográfusuk a 2010-ben Nívódíjjal kitüntetett Bayer Judit, aki empatikus módon, kerekesszékbe ülve, egyedileg tervezi meg minden táncos mozgását egy-egy produkcióhoz. A repertoár jelenleg egy szerb körtáncból – a Kólóból, Szvingből, Argentin tangóból, és a Voca People zenéjére koreografált táncból áll. December közepére elkészül karácsonyi számuk. A tervek közt van a Nemadomfel együttes címadó számára készített koreográfia előadása a Jobb velünk a világ!.idei rendezvényén.

paradance_nptnc

ParaDance Company tagjai nyitottak, minden meghívásra. Elmennek akár a “világ végére” is, ha hívják őket. Megalakulásuk óta keresnek további támogatókat a jelmezek készítéséhez, a szállításhoz, ami az anyagiakon túl inkább a tevőleges segítséget jelenti. Ajánlják magukat további iskolák és céges tréningek „érzékenyítő” rendezvényeire is.

Következő fellépésük 2012. november 30-án pénteken, 13:30-kor lesz a Kesztyűgyár Közösségi Ház Tükörtermében. Cím: Budapest, VIII. Mátyás tér 15.

Elérhetőségük: paradancecompany@gmail.com

Egy film az együttesről.

 

Antalffy Yvette

 

Ungvári Györgyi fotóját Vassné Antalffy Yvette készítette, a többi kép az együttes Facebook-oldaláról való.

Kapcsolódó cikkekink:

Cili – a Down alapítvány ihletője

Újrafestett valóság

Képmeditáció és elmélkedés a fehér bot napján

A vak lány

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162