Talita

Keresztény női magazin

Gyermekáldás természetesen – Creighton-módszer és NaPro Technológia

Vártunk már egy ilyen könyvet – mi, akiknek fontos, hogy ismerjük testünk működését, tisztában legyünk termékenységi ciklusaink jellemzőivel, ezekre alapozva tervezhessük gyermekvállalásunkat, és mindezt természetesen, a lehető legkevesebb mesterséges beavatkozással. Schaffler Orsolya „Gyermekáldás természetesen – Beszélgetések a NaPro Technológiáról” című könyve ebbe a vágyott világba enged bepillantást.

Schaffler Orsolya, a szerző egyike a Creighton-módszer hat magyarországi oktatójának – vagyis a női menstruációs ciklus standard szempontú megfigyelésének tudományára oktatja a párokat. Két magyar orvos alkalmazza a Creighton-módszeren alapuló NaPro Technológia nevű orvosi gyógymódot, amely egyénekre szabottan alkalmazza a reprodukcióval kapcsolatos tudományos ismereteket. E módszerek kifejlesztője az Egyesült Államokban élő Thomas Hilgers nőgyógyász, aki több új megfigyeléssel gazdagította, tökéletesítette és tudományosan alátámasztotta a már létező Billings-féle ovulációs módszert az 1960-as évek második felétől. Katolikus meggyőződése arra ösztönözte, hogy minél természetesebb és megbízhatóbb módszert dolgozzon ki, amelyet a keresztény párok is alkalmazhatnak anélkül, hogy lelkiismeretükkel szembe kerülnének. A nem hívő párok közül is egyre többen tartják fontosnak, hogy a fogamzásgátlás során elkerüljék a szexuális aktus folyamatába beavatkozó, a lelki-testi egységet megbontó eszközök használatát és a sokszor drasztikus mellékhatású kémiai szerek alkalmazását – nekik is „zöld” alternatívát kínál a Creighton-módszer.

Drámaian növekszik napjainkban a meddőséggel küzdő párok száma. A lombikeljárás sokuk számára kivitelezhetetlen, ám a NaPro Technológia nekik is alternatívát jelenthet. A NaPro orvosok is alkalmazzák a modern diagnosztika, endokrinológia és sebészet módszereit, de céljuk, hogy a meddőség okát szüntessék meg, és senkit nem küldenek inszeminációra és lombikeljárásra. A módszer jóval olcsóbb, sikeressége pedig az anya–megszületett gyerek-arány terén megegyezik a mesterséges megtermékenyítés eredményességi mutatóival. Alapvető eltérés a kétféle meddőségkezelés között a NaPro-orvosoknak az a felfogása is, hogy a megfogant életet a megfoganás pillanatától kezdve embernek tekintik, így egyetlen megtermékenyült petesejt sem pusztulhat el vagy válhat feleslegessé az orvosi beavatkozások következtében. Ez különösen az életveszteség fényében nagyon jelentős: a lombikeljárás során a megtermékenyült petesejt–megszületett gyermek arányában számított hatékonyság csak 3 százalék, hiszen 100 megfogant embrióból csak három születik meg.

A könyv két neves lengyel, NaPro technológiát alkalmazó nőgyógyásszal készített interjúval indul – ők saját szakmai és emberi szempontjaikról beszélnek. A könyv második felében olyan házaspárok mesélik el gyermekük foganásának történetét, akik régóta meddőséggel küzdve a Creighton-módszernek és a NaPro technológiának köszönhetően jutottak gyermekáldáshoz.

A legelgondolkodtatóbb megállapítás az egyik anyuka véleménye: úgy gondolja, hogy ha a nőgyógyászok jobban figyelembe vennék a nők megfigyeléseit a szervezetükben napról napra bekövetkező változásokról, és nem egy orvosi rutin szerint cselekednének, akkor sokkal több vetélést meg lehetne előzni, vagyis több életet lehetne megmenteni. Sajnálatos, hogy ez a módszer még kevéssé ismert, az egész világon mindössze kb. 500 orvos tanulta meg és alkalmazza. A 2000-es évek elején jutott el Európába, és Lengyelországban ma kb. 60 orvos használja. A magyarországi helyzet még szomorúbb egyelőre.

Reméljük, hogy e holisztikus szemléletű (az embert a maga teljességében kezelő) és az emberi méltóságot szem előtt tartó családtervezési és meddőségkezelési módszer meghonosításához hamarosan a katolikus egyház és a magyar állam is hathatós anyagi segítséget nyújt, hogy minél több ember élhessen vele. Ez a könyv az eddigi legátfogóbb magyar nyelvű híradás a meddőség új kezelési lehetőségéről, amely reménységgel, ugyanakkor elvárásokkal tölti el a gyermekre vágyó párokat.

Schaffler Orsolya: „Gyermekáldás természetesen – Beszélgetések a NaPro Technológiáról”. Magyar Kurír – Új Ember kiadványok, 2017. 101 o.

Kölnei Lívia

Kapcsolódó cikkeinkből:

Párkapcsolati kurzus 4. – A szexuális vonzalomról

Zöld út a családtervezésnek – Te mit választanál?

Gyermekvállalás és az egyházi elvárások

Humanae vitae – a sok vitát kiváltó szexuáletikai enciklika születése


Hozzászólások

  • M.P.T szerint:

    Tisztelettel!
    Az lenne a kérdésem,az orvosok és ezáltal a gyógyítási lehetőségek is Pesten vannak igaz?
    Mi pécsiek vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162