Kis habos sütemény
Gyerekkorom óta a kedvenc aprósüteményem!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojássárgája
késhegynyi sütőpor
5 kockacukor
1 zacskó vaníliás cukor
A két tojásfehérjéből vert habhoz:
25 dkg porcukor
vaníliás cukor vagy aroma
(esetleg citromlé)
Ez a mi családunkban igen kis adagnak számít, ezért én már eleve háromszoros adagot gyúrok össze. Igaz, olyan nagy mennyiségben hosszú ideig tartó munka, órákig készítem. Nekem megéri!
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kb. 3 milliméteres vastagságúra kinyújtjuk, kicsi kerek formákra kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, a közepét minden kis korongnak ujjal finoman benyomjuk.
A két tojásfehérjét felverjük, majd 25 dkg porcukorral és vaníliás cukorral (esetleg vanília aromával) még tovább verjük. (Én citromlevet is szoktam beleönteni, hogy jobban keményedjen.) Ha már kemény a hab, mokkáskanállal, köröző mozdulatokkal a korongokra adagoljuk. (Én egy teáskanalat is használok a hab adagolásához, abból szedem ki a mokkáskanálnyi adagokat.) Próbáljunk ügyelni arra, hogy csak annyi habot tegyünk a tésztára, amennyi éppen nem csorog le!
150 fokon kb. negyedóráig sütjük, addig, hogy az alja színt kapjon. A hab fehér marad.
Ha kisültek, olvasztott csokival páronként összeragasztjuk. (Lekvárral is lehet, de szerintem azzal nem annyira jó.)
A kis habos süti már magában is finom, csokival összeragasztva még finomabb, de ha másnapra a tészta magába szívja a csoki ízét, ellenállhatatlan lesz!
Kölnei Lívia
Korábbi aprósüti-receptjeinkből:
Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából
Tweet