Krémes-gyümölcsös álomtorta
El akarod kápráztatni a családodat vagy a vendégeket a tortáddal? Itt az alkalom!
Hozzávalók a piskótához:
6 egész tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál liszt
késhegynyi szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
350 ml tej
2 evőkanál kristálycukor
250 g mascarpone
500 ml tejszín
1 evőkanál porcukor
2 tasak dr. Oetker expressz zselatin fix
baracklekvár
apró szemű vagy apróra vágott gyümölcsök a krémbe és a díszítéshez
Hat tojásból piskótát készítünk:
Hat tojásfehérjét habbá verünk – ahány fehérje, annyi evőkanál kristálycukorral, amit kanalanként adagolunk hozzá. Ezután a tojássárgákat is egyenként hozzá keverjük. Mindezt tehetjük robotgép, illetve gépi habverő segítségével. Ezután a tojás számának megfelelő (jelen esetben hat) evőkanálnyi sima lisztet késhegynyi szódabikarbónával összekeverünk, és fokozatosan, egy hablapát segítségével a tojásos habhoz adjuk. Ne törjük össze a habot, hanem nagy mozdulatokkal dolgozzunk!
A tortaformába (amit kivajaztam, megszórtam liszttel) beleöntöm a masszát, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. Tíz percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütőt! Kb. 7–10 perc múlva a hőmérsékletet is mérsékeljük kb. 170 fokra. 30–40 perc kell összesen a sütéshez, figyeljük, ne égjen meg! Egy fogvájó beleszúrásával ellenőrizzük, átsült-e!
Krém:
Mialatt sül a piskóta, elkészíthetjük a krémet. Először 1 tasak vaníliás pudingport főzzünk meg kb. 350 ml tejben, amihez 2 evőkanál cukrot is tegyünk! Amikor besűrűsödött, és levesszük a tűzről, folyamatosan kevergessük, amíg langyossá nem hűl. Azért fontos ez, mert így nem bőrösödik be, nem lesz darabos, hanem szép sima marad.
Ha már hideg, 250 g mascarpone krémsajtot keverjünk hozzá. Ezek után fél liter tejszínt 1 evőkanál porcukorral verjünk fel kissé, majd 2 tasak dr. Oetker expressz zselatin fix segítségével jó kemény állagúvá verjük tovább. Amikor kész, keverjük a pudingos krémhez.
Miután kivettük a formából a piskótát, és tejesen kihűlt, vágjuk félbe, és az egyik lapot helyezzük vissza a formába! Kenjük meg vékonyan pl. baracklevárral, kenjük rá a krém felét, amibe közbe-közbe szórhatunk kis apróra vágott vagy apró szemű gyümölcsöket. Ezt követi a piskóta másik fele, lekvárral kenés, majd a maradék krém, de e közé most ne szórjunk gyümölcsöt, hanem azokkal szépen díszítsük ki a tetejét! Tegyük a tortát hütőbe. Készítsünk zselatint a tetejére dr. Oetker gyümölcskocsonyából vagy tortazseléből). Amikor már hideg, öntsük a torta tetejére, és hűtsük pár óráig.
Tipp: Érdemes magas tortakarikát használni a krémes torta összeállításához, mert a hagyományos kerek tortaformák fala valószínűleg nem elegendő.
Balázs Viktória
A kép a szerző tulajdona.
Tortareceptjeinkből:
Eper, túró, csokoládé – egy tortában!
Talita-torta: Ribizlilekváros és csokis!
Tweet