Talita

Keresztény női magazin

Kutyabajom – Ha már hazavitted a kutyát

kutya3
A felelős állattartás egy kicsit többről szól, mint hogy hazavisszük a kutyust a menhelyről, kiengedjük a kertbe, berakjuk a szobába, és nincs is több tennivalónk vele. Sajnos vannak olyan gazdik, akik pár hét elteltével visszaviszik a kutyát, mondván, hogy sok kárt tett a személyes tárgyaikban, a kertben…Persze még mindig jobb, ha visszaviszik, mint ha szélnek eresztenék.

Elsősorban azoknak a gazdáknak jelenthetnek problémát az új „családtag” szokásai, mint a rágás és ásás, akik először osztják meg otthonukat egy kutyával. Akinek nem az első kutyusa az, akit örökbe fogad, vélhetőleg tisztában van azzal, hogy ezek nem olyan problémák, amelyeket ne lehetne orvosolni, hiszen a kutyatartással együtt járnak.

Hallottam már olyan történetet is, amikor nem a viselkedése miatt vitték vissza egy év múlva a menhelyre az örökbefogadott kutyát, hanem bőr- és szőrproblémák miatt. Vajon ez a jóember nem tudta, hogy létezik állatorvos, aki tud ezeken a bajokon segíteni?
No, de ahogy mondani szokták, nagy az Isten állatkertje…
Ás és rág!

Főleg kölyökkutyáknál, de felnőtt kutyáknál is előfordulhat, hogy eleinte okoznak néhány galibát. Ezt bele kell kalkulálni az első pár hétbe.

A kölyökkutyáknál fogváltáskor teljesen természetes, hogy mindent, ami a szájuk elé kerül, megrágnak. Nem várhatjuk el kutyusunktól azt sem, hogy rögtön különbséget tegyen, mit szabad és mit nem szabad szétrágni. Főleg nem egy kölyökkutyától, aki még nem „jártas” a divat világában, és fogalma sincs arról, hogy melyik a márkás, menő kedvenc cipőnk, és melyik az, amiben csak kertészkedünk. A viccet félretéve, ha nem akarjuk, hogy megrágja a kedvenc, méregdrága cipőnket, táskánkat, először is tegyük ezeket olyan helyre, ahol nem tud hozzáférni, és adjunk neki egy jó nagy marhacsontot vagy olyan játékot, amelyet kedvére rágcsálhat.

Felnőtt kutyánál viszont már nem lehet a fogváltásra fogni, ha szétrág valamit, ezért a mi dolgunk, hogy leszoktassuk erről. De semmi pánik, a felnőtt kutyáknál azért ez ritkábban fordul elő!
Ki a falkavezér?

Ha a lakásunk olyan állapotba kerül, mire hazaérünk, mintha egy kisebb bombatámadás érte volna, annak az egyik magyarázata a szeparációs stressz, szorongás lehet. Ilyenkor a kutyánk, aki falkavezérnek képzeli magát, és emiatt a többi falkatag (jelen esetben a családtagok) biztonságáért felelős, ezt a feladatot nem tudja ellátni, mivel nincsenek otthon a társai. Emiatt alakul ki benne a szorongás, és ennek a legjobb levezetése számára a lakás darabokra szedése.
Ilyen esetben (azon kívül, hogy a romokat összetakarítjuk) falkavezéri posztunk helyreállítása az egyik legfontosabb feladatunk. Ha nem a kutya a falkavezér, nem hárul rá semmilyen felelősség, így nem fog szorongani sem. Ez azért is nagyon fontos, mert rengeteg viselkedési problémának lehet az okozója, ha nem mi vagyunk a falkavezérek, hanem a kutya. Arról a témáról, hogyan érhetjük el, hogy mi legyünk a falkavezérek, rengeteg jó cikket lehet találni a neten.
Szétszedheti ám a lakást kutyusunk akkor is, ha nincs kellőképpen kielégítve a mozgásigénye! Ha sok energia marad benne, annak levezetésére szintén legjobb módszer egy puzzle-lakás kialakítása.

Ha bérházban lakunk kutyánkkal, egy kiadós sétával fárasszuk le, mielőtt elmegyünk otthonról. Ha a falkavezérek mi vagyunk (vagyis nincs falkavezéri teher a vállán), és a séták is kielégítik a kutya mozgásigényét, akkor sokkal nyugodtabban telik el az az idő, amit egyedül tölt otthon. Valószínű, hogy a lakás átrendezése helyett békésen pihenni fog.

Szabályok az új otthonban

Mivel a kutya nem tudja, hogy új otthonában mik a szabályok, ezeket már az elején tisztázni kell vele. Állítsunk fel a kutya számára szabályokat, adjuk tudtára, mit lehet, és mi az, amit nem lehet. Csak akkor várhatjuk el tőle a helyes viselkedést, ha erre megtanítottuk.
Ez nem megy egyik napról a másikra, ezért legyünk következetesek és türelmesek!

Persze nem kell megijedni, egyáltalán nem biztos, hogy sok problémánk adódik a kutyánkkal. Lehet, hogy semmi gondunk nem lesz vele. Ha mégis akadnak problémák, akkor – ahogy ez az élet egyéb területére is igaz –, azért vannak, hogy megoldjuk azokat, nem azért, hogy meghátráljunk.

 

R. Nagy Csilla

(Folytatjuk.)

kutyabajom@gmail.com

Facebook-profil: Kutyabajom Kutyarehabilitáció

Előző rész:

Kutyabajom

Leendő örökbefogadó gazdiknak egy kis „csemege”:

Menhelyről a világbajnokságra

Nyitóképn: innen.

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162