Talita

Keresztény női magazin

Meggylekvár a sláger!

meggylekvar01
Édesanyám kertjében hatalmas meggyfa magasodik, és idén igen bő a termés. A család apraja-nagyja meggyet szed, mos és magoz. Készül a meggylekvár.

A magozás megkönnyítésére van egy “magozógépem”, igaz, ha nem figyelünk, a gyümölcsök felében benne hagyja a magot. De résen vagyunk, és ha nem pottyan ki a mag, még egyszer visszatuszkoljuk a lyukasztó alá. Vagy marad a hagyományos, kézi “szétszedem és kilököm a magot”-módszer.

A kimagozott meggy nagy részét botmixerrel összezúzom. Van, aki darálót használ erre a műveletre. Hagyok azért benne egész szemeket is.

A korábbi években nem turmixoltam a meggyet, hanem csak megfőztem, így a lekvárban a szemek megmaradtak. Nekem tetszett, mert a süteményekben majdnem úgy nézett ki, mint a friss gyümölcs – de a gyerekek nem örültek neki, hogy a lekvár legurul a kenyérről. Így idén a pürésítés mellett döntöttem.

Lemérem a gyümölcsmasszát, és kilónként 15 dkg kristálycukrot öntök hozzá. Jól elkeverem. Rögtön lehet főzni, de hűvös helyen, letakarva egy napig eláll.

Az üvegek előkészítését és a lekvárfőzés módját leírtam már korábban az eperlekvárnál. A meggyet a felforrástól számítva még kb. félórán át főzöm kevergetve. Kevés őrölt fahéjat és szegfűszeget szórtam bele idén ízesítésnek, de máskor nem használtam fűszert.

meggylekvar02

Tartósítószert, zselésítő anyagot nem teszek bele. (Pontosabban késhegynyi Nátrium-benzoátot szórok a két réteg celofán közé.) Száraz dunsztban 1-2 napig pihentetem a telerakott üvegeket. Karácsony tájára már láthatóan sűrűsödik a lekvár.

Mérlegelés kérdése, hogy használ-e valaki tartósítószerrel kevert zselésítő anyagot, amit a boltok polcai kínálgatnak, hogy a háziasszonynak ne kelljen sokáig főznie a lekvárt. Én úgy vélem, a lekvárban eleve nem marad C-vitamin, rövid forralással sem (más, hasznos anyagok azért maradnak), ezért tehát kár spórolni a főzési idővel. A tartósítószereknek viszont minden fajtája káros valamilyen szempontból, szerintem jobb elkerülni őket. Akinek fontos, hogy már rögtön sűrű, kemény legyen a lekvár, a zselésítő anyagokat persze használhatja.

 

Szabó Lilla

Hasonló cikkeink:

Eperlekvár – hidegben és forróságban

Őszi őszibaracklekvár – tartósítószer nélkül!

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162