Talita

Keresztény női magazin

Szépségünkkel is szolgálhatjuk Istent – Interjú Gyurin Zsuzsannával

Gyurin_Zuszsa2
A vonzerő terén óriási a konkurencia. A plakátokról legtöbbször kockás hasú, izmos férfiak és főként tökéletes alakú, fénylőn sima bőrű, photoshoppal szerkesztett nők mosolyognak ránk. Nem kell velük felvenni a versenyt, de a lehető legszebbnek lenni kötelességünk.

 

– Amikor legutóbb találkoztunk, azt mondtad, szívesen beszélgetnél a keresztény nők szépségéről, mert nem túl jó az a kép, ahogyan a médiában vagy a közösségi életben megjelenünk.

– Vannak szingli férfi-barátaim, akik szeretnének párt találni, de amikor mondom nekik, hogy ismerek egy-két katolikus lányt, rögtön tiltakoznak: Jaj, ne, azok biztos hosszú copfos, vastag szemöldökű, bajuszos, bokáig érő szoknyás, lapos sarus lányok, és már huszonévesen őszülnek, de őket ez nem érdekli. Ezek a sztereotípiák. Persze nem igaz mindenkire, de valóban sokan így néznek ki, és ezzel hátrányos helyzetbe hozzák magukat a társadalmi boldogulás terén. Hiába végez egyetemet egy okos, keresztény lány, nem fogják felvenni egy jól menő céghez, mert a cég azt szeretné, hogy az ő képviselője, „arca” egy szép, vonzó ember legyen.

– Nemrég egy vallásos szülőknek tartott előadáson vettem részt, és tudtam, hogy jelen lesz egy hétgyerekes anyuka is. A terembe lépve azonnal megállapítottam, ki ő, pedig korábban nem ismertem. Korához képest idősebbnek nézett ki, elhanyagolt volt, gondterhelt arcú, ruhája ósdi. Úgy éreztem, ez nagyon rossz „reklám” több gyermek vállalásához.

– Missziómnak tartom, hogy ha egy közeli ismerősöm elhanyagolja magát, segítsek neki. Egyházi középiskolába jártam, ahol nem volt téma a külső megjelenés. Érettségi után kozmetikusnak tanultam, ott értettem meg a szépség fontosságát. A tinédzsereknek tanítani kéne, hogy foglalkozzanak okosan a külsejükkel. Minden problémára van megoldás, még a túl erős szőrzetre és a pattanásos bőrre is. A testalkat hátrányai is ügyesen korrigálhatók megfelelő szabású öltözettel, cipővel. Szerintem rossz hozzáállás, hogy ilyennek teremtett az Isten, majd csak akad valaki, aki így is szeretni fog.

Gyurin_Zsuzsa3Gyurin Zsuzsanna katolikus gimnáziumban érettségizett, majd kozmetikusnak tanult. Egy kozmetikai szalon vezetése mellett marketing és reklám menedzser vizsgát tett. A kozmetika főállást 2000-ben, esküvője után hagyta abba, hogy többet lehessen a családjával. Egy wellness cégnél dolgozott menedzserként, közben főiskolára járt. 2006-ban kislánya született, és műszaki szakoktatóként diplomázott. 2010-től A Szív folyóirat lapmenedzsere, 2013-tól a könyvkiadásban is dolgozni fog.


– Úgy tapasztalom, ez a felfogás nem mindig belső meggyőződést, inkább lustaságot takar.

– Igen, és nem csak a párválasztási esélyeit csökkenti, hanem az élet más területein is okozhat nehézséget a rossz külső megjelenés. Egyszer hallottam, ahogy két jegyellenőr beszélgetett: „A kövér nőket figyeld jobban, azok szoktak bliccelni” Ez nyilvánvalóan nem igaz, mégis tükrözi, hogy az emberek zöme az előnytelen külsőhöz rossz feltételezéseket társít. A főiskolán, pszichológia előadáson elénk tettek képeket. Egyforma iskolai végzettségű nőket ábrázoltak, de néhányuknak elhanyagoltabb külseje volt, például lenőtt a hajfestésük. Megkérdezték tőlünk: mit gondolunk, melyikük a műveltebb? A rosszabb külsejűt többen ítélték butábbnak. Ugyanígy, akit csúnyának tartanak, ahhoz sajnos többször társítanak rosszindulatot is.

– Aki szép, arról harmónia is sugárzik.

– Persze, és ez fordítva is igaz: a belső harmónia, az önmagunk elfogadása szépít. A szépség pedig nem csak az üzleti életben fontos. Nem mindegy az sem, hogy ha a gyerekem érdekében beszélnem kell az iskola igazgatónőjével, akkor milyen benyomást teszek rá. Ha szimpatikusnak talál, akkor, mondjuk, az én gyerekemet hamarabb fogja abba az osztályba tenni, amelyikbe szeretném.

– Túlzásba is lehet vinni a szépítkezést. Egy túlcicomázott, Barbi-külsejű nőt biztosan nem tartana senki okosabbnak, mint egy szerényebb külsejűt.

– Jó esetben egy nő az anyukájától tanulja, mi előnyös számára, de ha az anyuka se tudja, vagy nincs ideje a tudását átadni, akkor az iskolában kellene. Fontos, hogy egy nő vagy férfi ne a divatot, hanem a saját egyéniségét kövesse.
Nagyon sokat jelenthet például, ha hozzáértő szakemberrel vágatjuk a hajunkat. Én egy olyan jó fodrászhoz járok, akinél félévig akkor is jó a frizurám, ha hajmosáson kívül semmit nem teszek vele. Rövid hajat is le lehet vágni olyan profin, hogy féléven át nőhessen, mégis megőrizze a formáját. Így még kevesebbet is fizet az ember, mint ha havonta járna egy kevésbé ügyes szakemberhez. Ha valaki túl korán kezd őszülni, és emiatt öregebbnek néz ki, mint a kortársai, elfogadhatja, de jobban érvényesül, ha tesz ez ellen!

– A doktornőnk, amikor hozzá fordultam a gyerekem pattanásos, hegesedő bőre miatt, egy jó kozmetikushoz küldte őt. Tapasztaltam, hogy egy hozzáértő kozmetikus csodát tud tenni. Sok anya mégis inkább belenyugszik abba, hogy a gyereke arca tönkremegy, vagy gyógyszert szedetnek vele.

– Megéri kozmetikushoz járni, főleg a gyógyulás érdekében, és a lelki egyensúly megőrzése miatt. Aki mégsem teheti meg, az is tud tanácsot kérni a kozmetikustól, hogy milyen a bőre típusa, és milyen krémet, arclemosót kell használnia, használjon-e szappant vagy ne. Van, hogy a megoldás egyszerű, és a probléma oka csak az, hogy a csapvíz összetételét nem bírja a bőr. Ilyenkor meg lehet próbálni ásványvízzel mosni az arcot, lehet, hogy már ez is segít.

– Figyelsz-e arra, hogy milyen és mennyi vegyszert használsz?

– A kozmetikumok esetében mindenképpen figyelek az összetételre. Nekem az a szerencsém, hogy a végzettségem miatt vásárolhatok professzionális kozmetikumokat. Az átlagos drogériákban kapható kozmetikumok olyan enyhe hatóanyagúak, hogy akár meg is lehet enni (azért nem ajánlom senkinek!). A professzionális kozmetikumok viszont azért nem kaphatók az illatszer-üzletekben, mert visszafordíthatatlan kárt is lehet velük okozni. Ezeknél a felelősséget a kozmetikus vállalja. Számomra ezért is fontos, hogy kozmetikusként folyamatosan tovább képezzem magam.

– Mégse kozmetikusként dolgozol.

– Ennek anyagi okai is vannak, és számít a férjemmel és kislányommal együtt tölthető idő is. Ma lapmenedzserként dolgozom. Számomra nagyon fontos, hogy a férjemmel és a kislányommal együtt legyek. Jönnek azért hozzám barátok hetente egyszer-kétszer kozmetikai kezelésre, ami jó, mert így a szakmámat nem felejtem el, és a kozmetika kikapcsol.

Gyurin_Zsuzsa1

– A szépségideál minden korban közmegegyezéstől függ. Régen a telt nők tűntek szépnek, ma pedig azokat a lányokat válogatják ki manökennek, akik nagyon magasak, és az iskolaorvos azt mondja róluk, hogy kórosan soványak. Joggal felvetődik a kérdés: miért kövessem én a folyton változó divatot?

– Van, aki a társadalmat hibáztatva nem változtat magán: „ebben a világban csak a csontsoványak érvényesülnek”, amire neki esélye sincs, ezért nem is igyekszik lefogyni még annyira se, hogy jobban érezze magát. Nincs kibékülve önmagával, ezért más sem fogja őt elfogadni. Én se leszek soha modell-alkat, de igyekszem tenni azért, hogy harmóniát sugározzak. Tizenévesen megoldhatatlan tragédiának éreztem az összes hibámat, és ez messziről látszott rajtam. Mára ezeket megtanultam megoldani, leplezni vagy elfogadni. Gyakran hallom: ezeket a tulajdonságokat kaptam a Jóistentől, nem akarok változtatni rajtuk, akinek kellek, az fogadjon el így. Igen ám, de akkor a körmödet se vágd, érjen csak a földig! Tudomásul kell vennünk, hogy mind a testünk, mind a lelkünk gondoskodást igényel. Remélem, a lányomnak nem lesznek önértékelési gondjai annak köszönhetően, hogy kozmetikus vagyok, hiszen látja, hogy sok mindent meg lehet oldani. A szépség technikájával nem lesz problémája, és talán az ízlésességgel sem.

– Test és lélek viszonya: a kereszténység nagyon régi problémája. Mindaz, amiről eddig beszélgettünk, azt feltételezi, hogy szeretnünk kell a testünket, és a földi életet azért kaptuk, hogy kibontakoztassuk, gazdagítsuk.

– A szépségünkkel is szolgálhatjuk Istent. Ha valaki szép, sugárzik róla a harmónia, az önbizalom, és ha például az a munkája, hogy jó célokért adományokat gyűjt – szívesebben adakoznak neki. A papok, szerzetesnők, szerzetesek közvetítik Jézus örömhírét, ezért ők sem lehetnek ápolatlanok, csúnyák, avítt megjelenésűek, mert akkor az emberek inkább elhúzódnak tőlük. A szépségre való képesség is talentum, amit Istentől kaptunk, és nem szabad elfedni, hanem ki kell bontakoztatni!

– Mi a véleményed a plasztikai sebészet testi átalakításairól?

– Leggyakrabban nem azért érzi magát jobban valaki egy átalakítástól, mert mások szebbnek látják, hanem mert süt róla az önbizalom, és erre a többiek jól reagálnak. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy egy plasztikai műtét után idővel ez a jó érzés elmúlik, a páciens újra elégedetlenné válik, még nagyobb mellet akar, még feltöltöttebb ajkakat, és visszamegy az orvoshoz, hogy újra szépnek érezze magát. Nehéz meghúzni a határt szükséges és felesleges között.

– A szépség megőrzése a házasságban is nagyon fontos.

– Előfordult már, hogy férfiismerőseim bemutatták nekem a párjukat, de előtte megkértek: kérlek, vedd rá, hogy menjen el hozzád kozmetikai kezelésre! Azt is elmondták, mit szeretnének: hogy ne legyen bajuszos, szőrös, összevissza nőtt szemöldökű…
Óriási a konkurencia a vonzerő terén. A plakátokról legtöbbször kockás hasú, izmos férfiak és tökéletes alakú, fénylőn sima bőrű, photoshoppal szerkesztett nők mosolyognak. Nem kell velük felvenni a versenyt, de a lehető legszebbnek lenni kötelességünk.

 

Kölnei Lívia

A fotókat Ijjas Teréz készítette.

Kapcsolódó cikkeink:

Tiszta szív – Tiszta divat

Dögös pasik, bomba nők – a Bibliában

Lelki érés – Lakkozzam vagy ne lakkozzam?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162