Adj időt a főzésnek!
Vannak ételek, amelyeknek idő kell. Csak akkor lesznek puhák, finomak, ha állni hagyjuk.
Dolgozzunk előre!
Szeretek előre dolgozni.
A nagycsaládos lét hozta magával, hogy sosem tudhattam, milyen minőségben, hol kell helytállnom a következő pillanatban. Voltak azonban dolgok, amiket akkor is el kellett végeznem, ha éppen betegek voltak a gyerekek, vagy egyszerűen csak nyűgösek. Így lassan rájöttem, jobb, ha a kötelességeimet jó előre elkészítem, így nem gerjesztek egyre nagyobb lavinát az életünk elé.
Így szoktam rá a hajnali ebédfőzésre.
És lőn: az ételek egy része sokkal, de sokkal finomabb lett!
Nem volt ennek semmi különös oka, csupán az, hogy időt kaptak.
Nemrég olvastam egy ismerősöm blogján, hogy sehogy sem sikerült puhára főznie a tarhonyát. Rácsodálkoztam a hasonlóságra: bizony hányszor ettünk mi is kis kemény kavicsokat a tarhonya helyett!
Mert vannak ételek, amelyeknek idő kell.
Ha a tarhonyás húst elkészítjük, majd fedő alatt állni hagyjuk 1-2 órát, olyan puhák lesznek a kis tésztagörcsök, hogy szinte rágni sem kell.
Összeszedtem még néhány ételt, ami azóta finom, amióta időt adok nekik.
Először is ugye a
Tarhonya
Miután elfőtte a főzővizet, fedő alatt a meleg tűzhelyen hagyom 1-2 órát.
Rizs
Olajon megforgatom, felöntöm háromszoros vízmennyiséggel. Amikor elfővi a levét, elzárom, fedőt rá, és 1 órát minimum hagyom puhulni.
Lencsefőzelék
Első este beáztatom, második nap elkészítem, hűtőbe teszem, majd harmadik napon esszük. Addigra már nem leves, hanem igazi főzelék, és még sincs benne sok rántás.
Egészben sült húsok és nehezen átsülő vadhúsok, valamint kacsa comb, liba comb, mell
Késő este kezdem sütni, 1-2 órát sül, majd elzárom, és a sütőben hagyom éjszakára alufólia vagy tepsifedő alatt. Reggelre omlósan puha lesz. Közvetlenül fogyasztás előtt sütöm piros-ropogósra.
Grízgaluska
Sosem főzöm bele a levesbe, hanem mindig külön lábosban készítem. Egy tojáshoz 3 evőkanál grízt adok, és állni hagyom a pulton. Közben lehet a levest főzni, ez csak hadd pihenjen. Gyöngyöző sós vízbe szaggatom, utána fedő rá, és hagyom állni. Külön tálra szedem ki, innen kerül a tányérunkba. Hatalmasra duzzadnak, és puhák, könnyűek lesznek.
Palacsinta tészta
Legjobb előző este bekeverni, sütés előtt csak hígítom szódavízzel.
Rakott ételek: rakott krumpli, rakott zöldbab, rakott kel, stb
Ezeket előző este összeállítom, a hűtőben éjszakáznak, és ezt követően sütöm készre. Annyira szépen összeáll, hogy kockákat lehet vágni belőle, és nem folyik szét a tányéron.
Sárosdi Virág
Sárosdi Virág blogja: Gyereketető
1. kép innen, 2. innen, 3. innen
Korábbi receptjeinkből: Falusi csirke keleti ízzel
Tweet