Talita

Keresztény női magazin

Hortobágyi palacsinta – ahogy mi szeretjük!

hortobagyi5
Nem éppen böjti fogás, de közeledik az ünnep, arra is készülni kell!
Ha hortobágyi palacsintát készítek, osztatlan sikert arat a családban. Ritka, hogy mindenki egyformán kedveljen egy ételt – ez nálunk ilyen.

 
Ha egy napon sütöm ki a palacsintákat és készítem ezt az ételt, elég fárasztó munka, ugyanis nálunk rengeteg palacsintára van szükség. Ezért praktikusabb, ha a palacsintát előző este sütöm (vagy megkérem erre valamelyik gyermekemet, akik többnyire készségesen jelentkeznek, ha megtudják, hogy milyen finomságról van szó), és másnap délelőtt készítem el magát a főételt.
Öten vagyunk, de a hortobágyi palacsintából két napi adag kell, annyira népszerű.

hortobagyi1

Hozzávalók a palacsintához:

1 kg liszt
2 egész tojás
1 dl étolaj
fél teáskanál só
annyi víz, amennyivel elkeverve se nem sűrű, se nem túl híg tésztát kapunk (ezt nevezik palacsintatészta-sűrűségűnek, jobban nem lehet körülírni)

Ebből én kb. 22 szép, nagy palacsintát sütöttem.

Töltelék hozzávalói:

2 kg darált sertéshús
3 evőkanál étolaj
2 nagy fej vöröshagyma
2 nagy evőkanál őrölt pirospaprika
1 csapott teáskanálnyi őrölt bors (fekete vagy fehér)
1 csapott teáskanálnyi őrölt kömény
víz, só,
1 nagy pohár tejföl
kevés liszt a szaft sűrítéséhez
(és még 1 nagy pohár tejföl, amit majd az egész tetejére öntök)

A darált húsból pörköltet készítek, amit a végén – kevés liszttel elkevert – tejföllel dúsítok. Fontos, hogy jó sok szaftja legyen, mert a száraz palacsinta nem olyan finom!

hortobagyi2

Egy palacsintába 3 evőkanál hústölteléket teszek, majd négyszögletes csomagocskákba hajtogatom. A tepsi alját bekenem a hústöltelékkel, arra fektetem sorban egymás mellé a palacsintákat. Lehetőleg egysorosan készítem, ezért nekem két tepsire volt szükségem, és még így is maradt néhány töltött palacsinta a második sorra.

hortobagyi3

A tetejét meglocsolom a maradék pörkölttel (az a jó, ha ilyenkor még marad rá bőven), majd ráöntök egy nagy doboz (kevés vízzel hígabbra kevert) tejfölt.
150-170 fokon sütöm addig, amíg az egész jól átforrósodik, és a teteje enyhén barnulni kezd.

hortobagyi4

Semmilyen köret nem kívánkozik mellé, hiszen ez már maga hús és tészta együtt. Savanyúságot kínálhatunk hozzá.

hortobagyi6

Kölnei Lívia

 

 

A fotók a szerző felvételei.

Korábbi receptjeinkből:

Palacsinta extra

Tortilla de patatas

Egy tál dödölle

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162