Talita

Keresztény női magazin

Birsalmakompót és márványos muffin

marvanyos2
A birsalma az ősz különleges gyümölcse. Jól tárolható, változatosan elkészíthető. Hétvégén finom uzsonnát ettünk: birskompót mellé muffint sütöttem.

Hozzávalók 12 darabos muffinsütő tepsihez:
3 tojás (kicsi tojásból 4)
20 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg liszt
1 zacskó vaníliás cukor
2 ek. kakaópor
1 csomag sütőpor
Kb. 1-1,5 dl tej

Elkészítés:
Keverőtálban a tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük kb. 10-15 perc alatt. A puha vajat vagy margarint beleaprítjuk a cukros tojásba, és tovább habosítjuk.

A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd 2-3 evőkanalanként beleszórjuk a cukros tojásba. Közben a sűrű tésztát apránként a tejjel hígítjuk.

Közben már be lehet gyújtani a sütőt, és kivajazhatjuk a muffinsütő tepsit is. A kivajazott mélyedésekbe beletesszük a muffinformájú sütőpapírokat, amelyeket szintén kivajazunk alaposan. Ezzel a módszerrel nem ragad bele a tészta a papírba, és a tepsit sem kell áztatni, vakargatni, ha a tészta sütés közben a tepsibe kerülne.

A tésztát megfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Ha túl sűrű lenne, akkor 2-3 evőkanál tejjel lehet hígítani. Ezután a mélyedésekbe elosztjuk fele-fele alapon a vaníliás és kakaós tésztát. Sütés közben majd márványosan összekeverednek.

180-200 C°-os sütőbe tesszük. Amikor szépen feljött a tetejük, visszavesszük takarékra a hőfokot, és még kb. 10-15 percig sütjük. A végén érdemes tűpróbát is tartani, hogy a közepét ellenőrizzük, megsült-e.

Tipp: Süthetünk külön vaníliás és kakaós muffinokat is. Ötletes díszítésekkel tehetjük még különlegesebbé: a tetejére dió, mandula vagy valamilyen gyümölcs is kerülhet, például meggy, barack, mandarin, narancs, stb. A tésztát is variálhatjuk: vagy narancshéjat és narancslevet is teszünk bele, vagy darált dióval, mandulával keverhetjük a lisztet. Csak arra kell ügyelni, hogy a hozzávalók súlyra ne lépjék túl az alapmennyiséget, mert akkor a tepsibe nem fér bele.

Hozzávalók kb. 1,5 liter birskompóthoz:
2 db birs, ami megfelel kb. 80–100 dkg birsnek (alma vagy körte)
15-20 dkg cukor
8-10 db szegfűszeg
Kb. 1–1,5 l víz

Elkészítés:
A birset alaposan megmossuk, majd kis szeletekre vágjuk. Felöntjük vízzel, bőven lepje el a gyümölcsöt. Beletesszük a cukrot és a szegfűszeget. Az egészet felforraljuk és még kb. 10-15 percig lassú tűzön hagyjuk rotyogni. Akkor jó, ha a birs kanállal már könnyen szétvágható. Utána a gázt lekapcsoljuk, és hagyjuk kihűlni. Ha nem elég édes, akkor még tehetünk bele cukrot, de vigyázni kell, mert az ízek csak kihűlés után érezhetők jól, addigra érnek össze!

Ha teljesen kihűlt, a szegfűszeget ki lehet szedni, hogy evés közben azzal már ne kelljen bíbelődni, illetve a bent hagyott szegfűszeg 1-2 nap múlva még intenzívebb ízű lesz, és a gyerekek esetleg már nem szeretik annyira a túl pikáns íze miatt. Melegen és hűtve is nagyon finom.

Tipp: A kompót egyéni ízesítése a fantáziától függ: lehet még fahéjat, citromkarikát is belefőzni. Lehet önmagában is vagy teasütemény mellé tálalni. Sült húsokhoz savanyúság helyett különleges kiegészítőként tálalhatjuk.

marvanyos3
Ráczkevy Edit

 

A képek Ráczkevy Edit felvételei.

A szerző korábbi receptjeiből:

Ebéd magyarosan 1. – Rablógulyás

Ebéd magyarosan 2. – Palacsinta extra


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162