Talita

Keresztény női magazin

Gyógyszered legyen az ételed! – Makrobiotikáról böjtidőben

macrobiotic-diet-beans.s600x600


Nagyobbik fiam, Marcell harmadik éve nem eszik húst. Magam is egyre kevesebbet fogyasztok. Minden hétvégén kétfélét főzök: vega és nem vega módon.

Néhány éve megismerkedtem a makrobiotikával. Barnarizsböjttel kezdtem, amelyet egy dietetikus barátnőnk, Cserjés Panka ajánlott emésztési problémáink megoldására. Panka úgy is véli, hogy energiánk jelentős részét az ételekből nyerjük, így jó, ha tudjuk, hogy mit eszünk. Ő maga egyéni és csoportos táplálkozási tanácsadáson és főző tanfolyamon ismerteti meg mindezek gyakorlati alkalmazását.

Nagyi és Nati szakácskönyve Kövesdi Natália tollából a magyar makrobiotikus táplálkozás kézikönyve, mára alapműnek számít a háztartásomban.

De lássuk, mi is az eredete, s hogyan is működik a makrobiotika!

A makrobiotika szó a görög makro (hosszú) és biosz (élet) szavak összetételéből származik. Régen ezt a kifejezést a hosszú és egészséges élethez szükséges tudnivalók összefoglalásaként használták, és az ókor és középkor folyamán ezek az ismeretek képezték az európai betegségmegelőzés és orvoslás alapját. A 18. század végén és a 19. század folyamán újabb, nagy felvirágzását élte a makrobiotika, vagyis az „életmód-gyógyászat”, amely az egészséges életvitelre neveléssel kívánta megelőzni és gyógyítani a betegségeket. A 20. században, amikor az egészségügyben előtérbe került a „mindent gyógyszerrel és sebészkéssel oldunk meg”-elv, az egészséges életmód tanítása a perifériára szorult. A harmonikus táplálkozás elvei keletről kerültek vissza Európába, hogy feleleveníthessük újra az egyszer már megszerzett tudást. A makrobiotika ma tehát egy táplálkozási irányvonal elnevezése.

makro2

Hippokratész ókori görög orvos gondolatai is alátámasztják a makrobiotika elvét: „Gyógyszered legyen az ételed!” „Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad.” „Az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja; az élet pedig ezeken a változásokon múlik.” A keleti kultúrákban a taoizmus, konfucianizmus is természetközeli életmódot hirdetett.

Az étrend felépítése: Ajánlott: teljes értékű gabonafélék: barna rizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, hajdina (de egyik sem finomítva), bio eredetű zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak; Megengedett: szárnyasok, halak, szója és szójatermékek (pl. tofu), gomba, alga; Nem ajánlott: kereskedelmi forgalomban kapható tej és tejtermékek, üdítők, finomított lisztből készült termékek, cukor, csokoládé, alkohol, kávé, erős fűszerek, vegyi anyagot ill. tartósítót tartalmazó ételek, mirelit áruk, távoli országokból (más éghajlatról) importált élelmiszerek.

A makrobiotika szerint az étrend is a természet harmóniájának része. A táplálkozás minden egyes sejtre hatással van, tehát a szervezet sejtjeinek állapota nagyrészt az életmódtól és a táplálkozástól függ. A mérsékelt égövön élő emberek ősidők óta gabonaféléken, zöldségeken, hüvelyeseken, gyümölcsökön és olajos magvakon éltek. A makrobiotika a helyben termő, és az adott évszaknak megfelelő táplálékot részesíti előnyben.

makro3

Az elv: a fogyasztásra legalkalmasabb ételek legyenek nyersek vagy kevéssé feldolgozottak! (A makrobiotikus étrend egyes követői mindent teljesen nyersen esznek.) Legtöbb étkezéskor a főtt, teljes értékű gabonafélék ill. a párolt zöldségek fogyasztása javasolt. Nem ajánlott viszont üvegházban nevelt, fagyasztott és konzerv zöldségeket vásárolni. Az ételeket nagyon alaposan megrágva kell elfogyasztani, ezáltal a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban jobban megindítjuk a mozgást és nedvkiválasztást, vagyis az emésztést.

Az étrend összeállítása:

Gabonafélék: 40–60%

Zöldségek: 25–30%

Bab és hüvelyesek: 5–10%

Gyümölcsök (szezonális, helyben termő)

Magvak, diófélék, halak stb. kis mennyiségben.

Az összeállítását befolyásoló tényezők még: a szezon, az éghajlat, az ember tevékenysége, neme, kora, egészségi állapota, az illető étrendjének múltja.

A makrobiotikus táplálkozás nem kizárólagos módszer, sok más megfontolás is segíthet minket a hosszabb és egészségesebb testi lét eléréséhez, de érdemes megfontolni ezeket a tapasztalatokat is!

 

Antalffy Yvette

 

Nyitókép

Második kép

Harmadik kép

Cikkeink hasonló témában:

A hosszú élet titka: a mértékletesség lenne?

Mire jó a búzafű(lé), és hogyan termesszük otthon?

A sárgabarack a hosszú élet titka?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162