Talita

Keresztény női magazin

Horvátországi útinapló 4. – Johannita lovagok nyomában

Horvatorszag_Hercegovina_168
Az ötödik nap ismét nagy próbatétel volt, miattam, vagyis a johannita lovagok miatt. Pedig „csak” két célt tűztünk ki: a Templomos, majd Johannita Lovagrend egykori bojišćei templomát és vránai várát kellett felkeresnünk.

A középkori Bojišće ma már nem létezik, a horvát történészek Kula Atlagić faluval azonosítják. Ez a hosszú, egy-két házsoros település Benkovač közelében van, kb. 50 kilométerre Zárától, bent a szárazföldön. Benkovač szép kis város lenne, de sok az elhagyott, néhol kiégett ház.

Horvatorszag_Hercegovina_225

Ugyanez érvényes Kula Atlagić falura is: elhagyott, romos, üres házak, közöttük egy-egy lakott, jobb állapotú épület.
Három középkori templomot sikerült lefényképeznem a közelben, de azt, amit kerestem, a Szent Péter templomot nem találtam. Sehol egy tábla, ami útba igazítana, a makadám utakon pedig – attól tartottunk – szétesik a kocsink. Útközben két elhagyatott szerb temetőt láttunk. Ez döbbentett rá minket, hogy a sok üres, omladozó ház az innen elmenekülő (vagy elüldözött) szerbeké volt. Ezekre a településekre még sokáig rátelepszik a pusztulás, a háború hangulata.

Horvatorszag_Hercegovina_192

Vegyes érzelmekkel vettük az irányt Vrána felé. Én szomorú voltam a sikertelenség miatt, de várakozással néztem az újabb cél felé. Gyuri és a gyerekek türelmetlenek voltak, szenvedtek a hőségtől és az utak keresgélésétől. Elegük volt, bár igyekeztek nem bántani engem. Néha azért ilyen megjegyzéseket hallottam a kocsi hátsó üléséről: „Anyu már egy összedőlt istállóról is azt hiszi, hogy középkori templom vagy várrom!”

2_Horvatorszag_Hercegovina_389

A Vrana nevű faluba északnyugati irányból, a hegyek felől ereszkedtünk le. A Vránai-tó, aminek a közelében épült a vár, kéken terült el a láthatáron. Gyönyörű látvány. Az viszont megrázó, hogy az első öt ház romos, mert belövést kapott a háborúban. Alig több mint tizenöt éve. Egykori lakói vagy meghaltak, vagy elköltöztek. Nincs senki, aki kijavítsa a tetőt, a falakat.
A vár – a Templomos Lovagrend, majd feloszlatásuk (1312) után a Szent János Lovagrend egykori magyar-szlavón tartományi központja – a falu közepén magasodik. Valamikor nagy, bevehetetlen erőd, ma csak rom, de töredékesen is őrzi egykori nagyságát, szépségét. Ha Magyarországon lenne, már elkezdték volna felújítását – itt azonban a háború legalább tíz évvel visszavetett mindent, így csak gyommal benőtt kőhalom.

Horvatorszag_Hercegovina_211Hideg ebédünket vigaszképpen a Vránai-tó partján fogyasztjuk el, és fürödni is megpróbálunk a Velencei-tónál valamivel kisebb, édesvizű tóban, de elég koszos, ami elveszi a kedvünket.

2_Horvatorszag_Hercegovina_427

Visszaautózunk Vir szigetére, lakóhelyünkre. Esti fürdőzésre újra kimegyünk a kalózok ellen épült parti erődhöz. Ezt a fürdőhelyet a gyerekek nagyon kedvelik.

Horvatorszag_Hercegovina_238

Kik a johanniták? Az első és második keresztes hadjárat idején, a 11. század végén–12. század első felében több egyházi lovagrend alakult a Szentföldön. Azért jöttek létre, hogy a zarándokok védelmét biztosítsák, és hogy a hadjáratok között, a keresztesek hazatérése után is maradjon a Szentföldön szervezett katonai erő. Tagjaik egyszerre voltak szerzetesek és katonák. Közülük a Templomos Lovagrend és a Szent János Lovagrend volt a két legismertebb, legjelentősebb. Ez utóbbit másképpen Johannita vagy Ispotályos Lovagrendnek is nevezték, később Máltai Lovagrend néven kaptak szerepet a történelemben. A zarándokok védelmén kívül minden rend vállalt speciális feladatot is, a johanniták például a szegények és betegek gondozását. Ők működtették a jeruzsálemi kórházat, ami annak a korszaknak az egyik legnagyobb kórháza volt. Európa több országában elterjedtek, és rendházakat, várakat, ispotályokat építettek. Részt vettek a hadjáratokban, és gondozták a betegeket, szegényeket. Mai utód-intézményeik: a Szuverén Máltai Lovagrend, a Johannita Lovagrend és pl. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karitatív tevékenységet folytatnak.

Kölnei Lívia

Előző részek:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=363:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=369:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=378:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162