Klasszikus tojásos nokedli
Tegnap este nekiálltunk főzni a férjemmel. Péter kiváló nokdlit készít, tojás pedig mindig van itthon, mert tartunk tyúkokat.
Életünk szakácskönyve Horváth Ilona munkája, ez az, amiből minden alapételt elkészítünk. A nokedli is ennek nyomán készült.
Hozzávalók, amint a képen látszik is:
50 dkg liszt
2 tojás
2 ek. langyos olaj
1 dl tej
só
víz
10 tojás
Egy nagy lábasban felteszünk sós vizet forrni. Amikor már majdnem felforrt, az anyagokat egy nagy tálban összekeverjük, annyira, hogy összevegyüljenek. Nem szabad sokat keverni. Azért kell előbb feltenni a vizet, mert ha a tészta áll, megkeményedik, és akkor lesz a legfinomabb, legkönnyebb, ha közvetlenül összekeverés után már ki is főzzük!
A lágy tésztát galuskaszaggatón a forró vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. Akkor leszűrjük, hideg vízzel alaposan leöblítjük.
Serpenyőben olajon átforgatjuk, meg is piríthatjuk egy kicsit. Aztán a feltört, felvert, ízlés szerint sózott tojást ráöntjük, és addig sütjük, amíg olyan állagú lesz, ahogy a tojásrántottát szeretjük. Van, aki nyersebben, van, aki kiszárítva szereti.
Tálaláskor díszíthetjük újhagymával, petrezselyemmel. Szoktunk rá sajtot is szórni. Így kevésbé klasszikus, de annál kiadósabb!
Ecetes fejes salátával a legfinomabb!
Kóczián Mária
A szerző fotóival
Tojásos receptjeinkből:
Lengyel tojás – hagyma nélkül!
Talita madridban – Tortilla de patatas
Tweet