Talita

Keresztény női magazin

Lányok a Grundról – A Pál utcai fiúk a Vígszínházban

„Az egész úgy kezdődött, hogy a lánykoliba bekerült A Szív újság márciusi száma, aminek a címlapján Vecsei H. Miklós szerepelt, aki A Pál utcai fiúk Nemecsekét alakítja a Vígszínházban.” – Vera és Zsófi gimnazisták, akik megosztották velünk élményeiket A Pál utcai fiúk című musicalről:

Az újság korábban még sosem örvendett ekkora népszerűségnek korombeliek körében. A lányok először figyelmesen végigolvasták az interjút, és csak utána estek neki ollóval, hogy Miklós fotóival díszíthessék ki a szobáikat. Rövid időn belül már nem lehetett úgy végigmenni a folyosón, hogy minimum egy szobából ne szűrődjön ki a Mi vagyunk a grund c. dal egy-egy részlete. (Vera)

Hamarosan az egész koli közösen rajongott a darabért és vette kétségbeesetten tudomásul, hogy egyetlen előadásra sincs már jegy. Elszánt jegyvadászat kezdődött, és végül különböző taktikákkal sikerült szerezni egy-egy kósza jegyet. (Zsófi)

Hosszú küzdelmek után mi is jegyhez jutottunk Zsófival. (Vera)

Viszonylag későn, az egyik utolsó előadásra jutottunk el, és mivel mindenki, aki már látta, lelkesen áradozott róla, nagy elvárásokkal ültem be a terembe. Kicsit féltem, hogy mi van, ha mégsem olyan jó, mint ahogy elképzeltem, és mégsem fog annyira megfogni. Aztán arra jutottam, hogy a történetet és a zenéit szeretem, és ha egyszer mindenki ennyire élvezte, nekem miért ne tetszene. (Zsófi)

Az első felvonás végén mindketten azon a véleményen voltunk, jó-jó, de nem teljesen erre számítottunk, vártuk a katarzist, de nem jött. Ez egy átlagnál kicsit nívósabb musical, de ennyi. Bátran ki mertem mondani, hogy Boka (Wunderlich József) viszi a darabot a várva várt Nemecsek helyett. (Ezzel a ténnyel a végére egészen megbarátkoztam, ha már a darabba nem illő öltözékével sajnos sehogy se.) Kolnay (Tóth András) és Barabás (Zoltán Áron) jól sikerült jelenetei igazán passzoltak a hírhedt gittegylet atmoszférájához. (Vera)

És tényleg nagyon jó volt. Bár az első felvonás után még nem éreztem azt az átütő erőt, amiről mindenki beszélt. Tetszett, de nem éreztem annyira különlegesnek, mint ahogy mindenki állította. (Zsófi)

A második felvonás hatása négyzetesen nőtt. Nemecsek halála megható, meg lehet könnyezni, de én inkább azt gondolom, hogy ez a darab nemcsak egy drámai gyerekhalált dolgoz fel, hanem az emberek közötti kapcsolatokat. Lehetséges, hogy nemcsak Nemecsek miatt hatódom meg, hanem Boka hűsége, szeretete teszi a híres perceket naggyá. A darab a közösségről szól, hogy milyen beletartozni, mi értelme van. Az előadás legvégén, amikor a Vörös ingesek és a Pál utcaiak közösen énekelnek, nagy erejük van, a közösség ereje, aminek akkora a hatása, hogy a nézőtér feláll, tapsol, nevet vagy sír. (Vera)

Mire eljött a csata, már együtt éltem a darabbal, együtt izgultam a Grundért, majd együtt sírtam a fiúkkal Nemecsek halálán. Teljesen magával ragadott a történet, a színészek lelkesedése és őszintesége. Azt hiszem ettől az őszinte lelkesedéstől különleges ez a darab.

A legmaradandóbb élmény viszont a legvége volt, amikor az összes szereplő egymásba kapaszkodva, ragyogó arccal, felszabadultan énekli, hogy miért félnél, miért élnél, ha nem egy álomért… (Zsófi)

Benke Zsófia – Klausz Veronika

Dés László—Geszti Péter—Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk. Zenés játék két részben. Molnár Ferenc regénye nyomán. A színpadi változat kialakításában részt vett: Marton László és Radnóti Zsuzsa, Török Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva. Rendező: Marton László. A főbb szerepekben: Fesztbaum Béla, Wunderlich József, Vecsei H. Mikós, Józan László. Bemutató: Vígszínház 2016. november 5.

Fotó

Zenés színházról írtuk még:

Hang legbelülről – Szomor György

Romeók és Júliák – Őszinte leszel vagy bátor?

Groteszk nosztalgia a Nemzetiben – Két sebzett hattyű balladája

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162