Tojással töltött fasírt
„Én még nem ettem Editénél finomabb fasírtot sehol, pedig egészen egyszerű” – így ajánlja a következő receptet a heti szerkesztő, K.L.
Hozzávalók:
50 dkg darált sertés hús
2 nagyobb fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
3-4 gerezd fokhagyma összenyomva vagy apróra vágva
só, bors ízlés szerint (a gyerekek kedvéért a borsot el is lehet hagyni!)
2 tojás
2 áztatott zsömle vagy 3-4 szelet áztatott kenyér
zsír és zsemlemorzsa az őzgerinc-tortaforma kikenéséhez
Az egybesütött fasírt töltéséhez 4-5 db főtt tojást lehet számítani.
A hozzávalókat összekeverjük, majd a kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett őzgerinc-formájú tepsibe beletesszük a fele mennyiségű húst. Erre helyezzük a főtt tojásokat, majd a maradék hússal befedjük. Végül megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával a tetejét.
Előre melegített forró sütőbe tesszük, és amikor már levet eresztett a hús, lassú lángon folytatjuk a sütést kb. 45-60 percig. Célszerű alufóliával letakarni sütés közben, hogy ne száradjon ki a fasírozott.
Időnként lehet ellenőrizni, hogy átsült-e vagy még folytatni kell a sütést. Ha már átsült, az alufóliát levéve még 5 percig nagy lángon pirítjuk, hogy szép piros legyen a teteje.
Hagyjuk kihűlni teljesen (ez fontos!), akkor kiborítjuk a formából a kész fasírozottat, és szeleteljük.
Ebédre petrezselymes burgonyát és savanyúságot kínálunk hozzá, de vacsorára is kiváló egy kis ecetes-hagymás krumplisalátával.
Ráczkevy Edit
Hozzá illő receptjeinkből:
Tweet