Süss puffancsot otthon!
Elfogyott a péksütemény, a bolt meg már bezárt. Ej, mi lesz velünk…, mi lesz velünk…? Hogy lesz így vacsora? – kesergett a Kedves.
Benéztem hát a kamrában és láss csodát, rátaláltam egy jó adag puffancshoz a hozzávalókra:
- 60 dkg kenyérliszt v. finom liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg teavaj
- 3,5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 2 ek cukor
- 2 kk. só
Tetejére:
1 tojás a kenéshez + magok (mák, lenmag, szezámmag, stb.)
Elkészítés:
1 dl langyos tejben 1 ek cukorral felfuttattam az élesztőt.
A lisztet átszitáltam, majd összedagasztottam az összes hozzávalóval. (A tetejére való kivételével természetesen.)
1 órát hagytam kelni.
8 részre osztottam, majd mind a nyolcat virgoltam (ez egy szakács kifejezés: a megkelt tészta egyfajta, enyhén nyomva/forgatva formázását jelenti.)
A tepsit kibéleltem sütőpapírral. Ráhelyeztem a 8 gombócot, fél órát hagytam még kelni.
Megkentem a felvert egész tojással, és megszórtam a magokkal.
200 fokra hevítettem a hőlégkeveréses sütőt és 1/4 órát sütöttem a zsömléket.
A tepsiről a puffancsokat egy rácsra áthelyeztem. Hogy miért is? Hát, hogy ne fülledjen be az aljuk!
Az ősemberes burgerhez is kiváló lehet!
Vass Ákos
Kelt tészták a Talitán:
Szilvás süti könnyű, kelt tésztából
A “petrezselymek krémje” krémje friss stanglival
Tweet