Karácsonyi datolyás csók
A vanília és a datolya intenzív íze és a semleges zabpehely nagyon izgalmas együttese… Egy német karácsonyi szakácskönyvben találtam ezt a receptet úgy 15 éve. Szimpatikus volt, hogy zabpehelyből készül, kicsit hasonlít egy műzliszeletre, de annál azért gazdagabb, akár ünnepi aprósütinek is megteszi. És a gyerekek is rögtön megszerették, azóta minden karácsonykor megsütöm.
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
25 dkg zabpehely
25 dkg aszalt datolya
2 tojás
10 dkg cukor vagy 5 dkg méz
vanílisás cukor
csapott kk. sütőpor
Elkészítés:
Felmelegítem a vajat, belekeverem a zabpelyhet és hagyom kihülni.
A datolyát kimagozom és kockákra vágom. Ez elég macerás, mert ragad.
Összekeverem a tojást, cukrot, vaníliát, sütőport, hozzáadom a datolyát és a zabpelyhet, alaposan összekeverem. Hagyom állni kb. 10 percig, hogy a zabpehely egy kicsit átázzon.
Aztán két kanál seítségével kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben kis halmokba rendezem a keveréket, a tetejét mindegyiknek egy kicsit lelapítom. Jó ha néhány centi marad a halmocskák között.
A sütőt kicsit előmelegítem, és kb. 175 fokon 15-20 percig sütöm. A sütési idő attól is függ, hogyan szeretném: egészen halványan, éppen csak megsütve, vagy pedig úgy, hogy az alja egy kicsit már karamellizált.
És persze ezt is lehet variálni: datolya helyett készülhet más aszalt gyümölccsel is, vanília helyett kerülhet bele fahéj, lehet mézzel is édesíteni, de akkor abból elég öt dkg.
Sokáig eláll. Mi azt tapasztaltuk, hogy a második napon a legfinomabb.
És érdemes rögtön dupla adagot készíteni!
Megjegyzés a fotóhoz: Sajnos egyelőre csak illusztráció, tegnap nem volt időm megsütni, de amint megcsinálom, kicserélem a képet! Annyit mondhatok azért, hogy az enyém szebb:)
Kóczián Mária
Karácsonyi sütik még:
Tweet