Négylapos mézes-krémes, lekvárral
Nyáron is finom, kiadós, mutatós, vendégváró süti!
Krém:
5 dl tej
4 evőkanál gríz
1 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg cukor ízlés szerint
25 dkg margarin
A tejben felfőzzük a grízt, a vaníliás cukrot, meg a cukrot. Ezt ki kell hűteni, majd amikor langyos, elkeverjük a margarinnal.
(Tipp: érdemes a süti elkészítését ezzel a grízes krémmel kezdeni, mert amíg a lapokkal vacakolunk, addigra ez éppen kihűl.)
Lapok:
1 tojás
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
2-3 evőkanál méz
2 evőkanál tej
1 kávéskanál szódapor
45 dkg liszt
A liszt kivételével ezeket összekeverjük, és 10 percig gőz fölött főzzük. Majd hozzáadjuk a lisztet, és jól eldolgozzuk (olyan lesz, mint egy linzertészta). Még melegen négyfelé vágjuk, egyenként kinyújtjuk. Nagyon vékonynak kell lennie a kigyúrt lapnak (kb 2-3 mm), mert még nőni fog egy kicsit. A nagytepsi hátoldalán előmelegített (kb 200 fokos) sütőben megsütjük. (A sütési felületet zsírozzuk, lisztezzük, mert különben leragad a tészta.) Ez a legnehezebb része a dolognak. Kb. 10 percig sül egy lap, a sütő ne legyen túl meleg, mert akkor gyorsan megég, és nem lesz időnk előkészíteni a másik lapot.
Amikor kivesszük, tegyünk rá egy sütőpapírt, meg egy nagyobb vágódeszkát, és az egészet fordítsuk meg úgy, hogy a vágódeszka kerüljön alulra, felette a sütőpapír, és így a kész lapot szépen le tudjuk hámozni a tepsi hátáról egy nagyobb késsel. Maradjon egy darabban lehetőleg!
Miközben sül az egyik lap, addig a következőt előgyúrjuk, majd a tepsi hátán méretre igazítjuk.
Csokimáz:
20dkg cukor
20 dkg étcsoki
10 dkg vaj
Sűrűre főzzük gőz fölött, vagy lehet nyílt lángon is, de akkor nagyon oda kell figyelni, le ne égjen!
Lekvár:
2 dl savanykás, hígabb lekvár. A legjobb a ribizli. Nekem meggylekvárom volt, egy kicsit elsimítottam kézi mixerrel, pálinkával higítottam, és még egy citrom levét is hozzátettem. Ne legyen teljesen folyós, de terüljön szét!
Rétegezés:
Első lapra a grízes krém fele, majd a második lapra lekvár, a harmadikra a krém másik fele, majd a tetejére a félig kihűlt csokimáz.
A máz 3-4 órán belül megszilárdul, akkor az egész sütit tegyük be egy nagyobb zacskóba (pl szemeteszsákba), és zárjuk le, hogy ne érje levegő. Másnapra a merev lapok felpuhulnak, és a süti szépen szeletelhetővé válik.
Török Csilla
A képet a szerző fényképezte.
További sütiajánlatunk:
Kivis torta – minden alkalomra!
Nyári hűsítő süti
Hűsítő desszert: joghurttorta
Tweet