A pain paillasse- vagyis olívás gyökérkenyér-projekt
Szüleimnél hétvégén a töltött paprika paradicsomos szaftját boltban vett gyökérkenyérrel tunkoltuk ki. Igen nagyon finom volt. De nagyon drágának találom ezt a kenyérfajtát. Így elhatároztam, hogy magam sütök valami hasonlót.
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
50 deka liszt, BL 80-as
4dl víz,
2deka élesztő,
2tk. só,
1tk cukor
1 marék fekete olívabogyó (Egy marékkal raktam bele, de csak a formázáskor)
Elkészítés távirati stílusban:
Liszt a sóval elkever
Langyos vízbe a cukor meg az élesztő
Elkever
Mehet rá a lisztre
Fakanállal el kell keverni
Lefed
12 óra kelesztés, utána formázás: kinyújtás után be kell hajtogatni az olívabogyókkal, majd feltekerni és megcsavarni
Tepsibe sütőpapír, azon még egy óra kelesztés
Eléggé alá kell lisztezni
A sütőbe valami hőálló alkalmatosságba pár deci vizet kell rakni sütéskor
Sütés 200 fok, 40 perc
És kész is van…
Vass Ákos
Kenyérfélék, péksütemények a Talitán:
Langalló, kenyérlángos vagy pompos
Szezámmagos tönkölybúza-lepénykék
Tweet