Sztroganoff-aprópecsenye – egy pikáns élmény!
Ha ki akarsz rukkolni a vendégeidnek vagy a családodnak valami különleges, finom fogással, vedd számításba ezt az ételt, amely egy orosz grófi családról kapta nevét, azonban egy francia szakács készítette el először. Eredetileg bélszínből főzték, de sertéshúsból vagy pulykamellből is készítheted. Egyszerűbb, mint amilyen pikáns!
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg sertéshús (pl. szűzpecsenye, karaj) vagy pulykamell, esetleg csirkemell
25 dkg gomba
25 dkg ecetes uborka
10 dkg füstölt szalonna
2 ek. liszt
1 közepes fej hagyma
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 kk. morzsolt kakukkfű
2 ek. paradicsompüré
1 dl száraz fehér bor
10-15 kapribogyó vagy fekete olíva bogyó
2 dl tejszín
1 ek. mustár
só, őrölt bors – ízlés szerint
A tészta-körethez:
12-15 bazsalikom levél (vagy 1 ek. szárított bazsalikom)
30 dkg tészta
2-3 ek. olívaolaj
A hús elkészítése:
A húst kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk. A hagymákat megpucoljuk, és finomra aprítjuk. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. Az ecetes uborkát apró karikákra, a szalonnát kockákra vágjuk.
A szalonnát a hagymával együtt üvegesre pirítjuk.
A húst megszórjuk a liszttel, és a hagymás szalonnára dobjuk, 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, bort, paradicsompürét, ecetes uborkát és kapri- vagy olívabogyót. Mérsékelt tűzön 5-8 percig pároljuk.
A húsra öntjük a tejszínt, elkeverjük a mustárral. Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, éppen csak összeforraljuk.
A tészta elkészítése:
A tésztát kifőzzük. A bazsalikomleveleket megmossuk, apró csíkokra vágjuk (vagy szárított bazsalikommal helyettesítjük) – beleforgatjuk a megforrósított olívaolajba, és összekeverjük a tésztával.
Jó étvágyat!
Kölnei Lívia
A fotót a szerző készítette.
Húsételeinkből:
Hortobágyi palacsinta – ahogy mi szeretjük
Töltött csirke – töltés nélkül
Tweet