Talita

Keresztény női magazin

Tormatörténet: házi, méregerős!

Peti_torma3
Az egész család szereti a tormát. Télen és húsvét körül fogy nálunk a legtöbb. Férjem gyakran elmesélte, hogy az apukája maga készítette a reszelt tormát, de a kertünk végében zöldellő tormaleveleket csak 14 év után vettük komolyan: bizony, a föld alatt rejtőzködő gyökerekből finom házi torma készíthető.

 

A tormát a hó alatt nehéz megtalálni, és igen nehéz a fagyott földből kiásni. Ezért az első javaslatom az, hogy ha ősszel nem gyűjtöttél tormát, akkor most várj egy hó- és fagymentes időszakra, amikor könnyebb dolgod lesz. Vagy pedig vedd meg piacon a nyers gyökeret!

Hozzávalók:
10 nyers tormaszár (kb. kétujjnyi vastagságú, 20-30 cm hosszú)
másfél dl 10%-os ecet
három púpozott ek. kristálycukor
egy ek. só

A tormát megpucoljuk, ha lehet, akkor a szabadban, és a széljárást kihasználva úgy, hogy a torma szinte elviselhetetlenül erős illatát az ellenkező irányba vigye a szél. Ne hanyagold el ezt a tanácsot! Férjem először a konyhában próbálkozott, és többször le kellett dőlnie, mert csaknem elájult a tormaszagtól! Aztán a megtisztított szárakat lereszeljük. Kísérletezhetsz a kézi reszeléssel is, férjem is így készítette az első adagot, de jobban jársz, ha reszelőgéppel és továbbra is kint dolgozol, mert ez alatt a művelet alatt a torma még jobban szabadjára engedi az illóolaját!

Peti_torma1
A reszelt tormához elkészítjük az öntetet. Az ecethez ötszörös vizet adunk, felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot és a sót. Ha erősebb (méregerős) reszelt tormát akarsz készíteni, akkor az üvegekbe töltött tormára öntöd ezt a levet. Ha valamivel enyhébbet, akkor érdemes a reszeléket az ecetes öntet előtt egyszer-kétszer leforrázni, mert így kicsit megszelídül. Na, nem annyira, mint a bolti csemege torma, de már a csípőset kedvelő gyerekek számára is fogyasztható lesz.

3-4 nap után már fogyasztható, de javaslom, hogy minél tovább érleljétek, mert annál ízletesebb lesz!

Tartósítást nem igényel, akár hónapokig eláll hűvösebb helyen vagy a hűtőszekrényben.

Férjem a baráti körben és a családban olyan óriási sikert aratott saját készítésű házi tormájával, hogy nemrégiben elkészítette a második adagot is. Lassan azt is ehetjük! Már alig várjuk!

 

Kóczián Mária

 

Korábbi téli receptjeinkből:

Téli káposztás vitaminsaláta

Céklasaláta

Remegős – a svábok kocsonyája


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162